Prodaja ploča u Britaniji preti da prestigne CD-ove prvi put od 1987. godine 1Foto: Pixabay/Lulek41

Izdavačke kuće u Velikoj Britaniji su na putu da ove godine zarade više od prodaje vinila, nego od CD izdanja, prvi put od 1987. godine, piše Gardijan.

Promena navika kupovine tokom pandemije ubrzava oživljavanje klasičnog LP-a, navodi se u ovom tekstu.

Porast prihoda od prodaje vinila iznosi 30 odsto. Prošle godine ta cifra je iznosila 86,5 miliona funti, što je najveći ukupan broj od 1989. godine, jer su obožavaoci koji nisu mogli da prisustvuju koncertima, zbog ograničenja izazvanih pandemijom, trošili svoj novac na kupovinu ploča.

Broj prodatih vinila predvođenih klasicima poput Flitvud Meks Rumors (Fleetvood Mac’s Rumors), zajedno sa novim izdanjima Harija Stajlsa (Harry Styles) i Kajli Minog (Kylie Minogue), takođe je dostigao najviši nivo u poslednje tri decenije i to od 4,8 miliona prošle godine.

Organizacija britanske muzičke industrije (BPI) kaže da je prihod od vinila sada na putu da pretekne CD-ove po prvi put od 1987. godine.

Pandemija nije zaustavila neumoljiv pad kompakt diska. Iako je format bio prikladan, nikada nije bio omiljen kod kolekcionara, a prodaja je i dalje padala pred revolucijom u strimingu, jer su izdavačke kuće prijavile pad prihoda od 18,5 odsto prošle godine na 115 miliona funti.

Broj prodatih CD-ova opao je za gotovo trećinu na 16 miliona u 2020. godini. Iako je 2010. ovaj format za britanske izdavačke kuće vredeo 563 miliona funti, dok je prihod od vinila iznosio samo 3,5 miliona funti.

Ceo tekst pročitajte na portalu Gardijana.

Najprodavaniji naslovi vinila u 2020:

1) Fleetwood Mac – Rumours

2) Oasis – What’s The Story, Morning Glory?

3) Amy Winehouse – Back To Black

4) Harry Styles – Fine Line

5) Kylie Minogue – Disco

6) AC/DC – Power Up

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Prodaja ploča u Britaniji preti da prestigne CD-ove prvi put od 1987. godine”

  1. CD su ubile memorijske kartice i USB stikovi velikih kapaciteta! Manji, lakši za rukovanje… Ploče, sa druge strane, traju doživotno. Tu nije potreban nikakav bekap, zvuk je mekši, prijatniji… Samo raspakivanje i puštanje ploče prvi put, spuštanje gramofonske igle na nju, poseban doživljaj! Kako ko voli!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.