Foto: Shutterstock/OlgaBombolognaPečurke punjene pestom i posute parmezanom su vrlo ukusno i brzo jelo, koje može jesti kao glavno vegetarijansko jelo ili, pak, kao prilog uz meso ili losos, uz svežu salatu. Recept sledi u nastavku.
Pečurke punjene pestom pripremaju se za oko 10 minuta, a zatim se peku na roštilju još 10 minuta ili peku 15 do 20 minuta u rerni. Količina sastojaka u receptu je dovoljna za 4 do 6 porcija, piše Punkufer.hr.
Pečurke punjene pestom i parmezanom
Sastojci:
- 12 velikih pečuraka
- 2 kašike maslinovog ulja plus za mazanje pečuraka
- 2 mala ljutika, iseckana
- 2 čena belog luka, iseckana
- 1 češnje belog vina
- 6 kašika pesta
- 120 g rendanog parmezana
- malo pinjola
Priprema:
- Uklonite drške pečuraka i sitno ih iseckajte.
- Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Propržite iseckane drške, ljutiku i beli luk, stalno mešajući, dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Sipajte vino u tiganj i kuvajte, mešajući, dok tečnost ne ispari, 1 do 2 minuta. Ohladite smesu na sobnu temperaturu, oko 10 minuta.
- Premažite pečurke maslinovim uljem.
- Pomešajte pesto i pinjole sa smesom od drški. Kašikom stavite smesu u pečurke, pa svaku obilno pospite parmezanom.
- Pecite pečurke na roštilju dok ivice ne porumene, oko 10 minuta, ili pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 do 20 minuta. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


