pečurkeFoto: Shutterstock/OlgaBombologna

Pečurke punjene pestom i posute parmezanom su vrlo ukusno i brzo jelo, koje može jesti kao glavno vegetarijansko jelo ili, pak, kao prilog uz meso ili losos, uz svežu salatu. Recept sledi u nastavku.

Pečurke punjene pestom pripremaju se za oko 10 minuta, a zatim se peku na roštilju još 10 minuta ili peku 15 do 20 minuta u rerni. Količina sastojaka u receptu je dovoljna za 4 do 6 porcija, piše Punkufer.hr.

Pečurke punjene pestom i parmezanom

Sastojci:

  • 12 velikih pečuraka
  • 2 kašike maslinovog ulja plus za mazanje pečuraka
  • 2 mala ljutika, iseckana
  • 2 čena belog luka, iseckana
  • 1 češnje belog vina
  • 6 kašika pesta
  • 120 g rendanog parmezana
  • malo pinjola

Priprema:

  1. Uklonite drške pečuraka i sitno ih iseckajte.
  2. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na srednjoj vatri. Propržite iseckane drške, ljutiku i beli luk, stalno mešajući, dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Sipajte vino u tiganj i kuvajte, mešajući, dok tečnost ne ispari, 1 do 2 minuta. Ohladite smesu na sobnu temperaturu, oko 10 minuta.
  3. Premažite pečurke maslinovim uljem.
  4. Pomešajte pesto i pinjole sa smesom od drški. Kašikom stavite smesu u pečurke, pa svaku obilno pospite parmezanom.
  5. Pecite pečurke na roštilju dok ivice ne porumene, oko 10 minuta, ili pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15 do 20 minuta. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari