Pesto alla Genovese (Recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Pesto je pravi kulinarski simbol Đenove i cele ligurijske oblasti. Kako bismo napravili pravi pesto potrebno je da ga ručno izradite, sastojci se redom dodaju u avan, potom dugo i polako gnječe.

Na taj način dobićete finu zelenu kremastu strukturu sa predivnim oštrim mirisom bosiljka i specifičnom slatkastom aromom pinjola. Pripremljeni pesto možete koristiti za jela od testa kao što su njoki, torteline, ravioli, taljatele, kao dodatak mesu, ili možda na brusketima.

Šta nam je sve potrebno:Pesto alla Genovese (Recept) 2

  • 150g bosiljka
  • 200g parmezana
  • 90g pekorino sira
  • 50 grama pinjola
  • 300ml maslinovog ulja
  • 3 čena belog luka
  • morska so 1 kašičica

Način pripreme:

Pesto alla Genovese (Recept) 3Odvojte listove od grančica, operite, osušite ubrusom, potom listove naseckajte. U blender stavite naseckani bosiljak, pinjole, parmezan, pekorino sir, beli luk i polovinu maslinovog ulja. Kada se mešavina usitniti, dodajte preostalo ulje, so i sve zajedno još jednom izmešajte. Probajte pesto, pa ukus doterajte prema vašim željama.

Napomena: Ova količina pesta je dovoljna za nekoliko upotreba. Tako pripremljen pesto može stajati u frižideru do 15 dana. I još nešto, u nedostaku pinjola, zamenite ih bademom, orasima, lešnicima, indijskim orahom.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari