Foto: Shutterstock/Slawomir FajerBudući da je sezona patlidžana u toku, prava šteta je ne iskorititi ga za pripremu bogatih i ukusnih specijaliteta. Zbog toga danas sa vama delimo jedan preukusan recept sa ovim povrćem koji je kao stvoren za vikend uživanje sa porodicom i prijateljima!
U pitanju je patlidžan punjen mlevenim mesom i paradajzoma – u Turskoj poznat pod nazivom Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, tako što ćete u nadev dodati povrće i začine koje volite, a ako ste ljubitelj sira, slobodno ga fino narendajte preko napunjenih lađica.
Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebaće će vam oko sat vremena, a detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, sledi u nastavku:.
Punjeni patlidžan
Sastojci:
- 4 patlidžana
- 350 g mlevenog mesa
- 2 mala crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 mala paradajza
- maslinovo ulje
- 1 kašika crvene paprike
- so, biber
- peršun
- 100 g rendanog sira
Priprema:
- Prvo pripremite nadev od mešanog mlevenog mesa. Pržite crni luk i meso na ulju oko 20 minuta. Začinite meso. Pržite dok tečnost ne ispari.
- Dodajte isečen paradajz, maslinovo ulje, beli luk, začine u mleveno meso i sve krčkajte na laganoj vatri dok tečnost ne ispari. Na kraju dodajte peršun.
- Operite i presecite patlidžane po dužini na pola. Kašikom izdubite unutrašnjost. Posolite ih da bi se oslobodili viška tečnosti i izgubila gorčina.
- Iseckajte deo patlidžana koji ste izdubili na kockice i posolite ga. Posle nekog vremena iscedite tečnost iz njega. Ovaj nadev ćete dodati u smesu od mesa i paradajza koju ste prethodno pripremili.
- Dodajte smesu u izdubljene patlidžane– ako volite ljuto, slobodno dodajte čili, pa je ravnomerno rasporedite.
- Pecite punjene patlidžane u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni. Ako volite sir, izrendajte ga preko patlidžana.
- Kada budu gotovi, poslužite ih tople i uživajte – prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


