patlidžanFoto: Shutterstock/Slawomir Fajer

Budući da je sezona patlidžana u toku, prava šteta je ne iskorititi ga za pripremu bogatih i ukusnih specijaliteta. Zbog toga danas sa vama delimo jedan preukusan recept sa ovim povrćem koji je kao stvoren za vikend uživanje sa porodicom i prijateljima!

U pitanju je patlidžan punjen mlevenim mesom i paradajzoma – u Turskoj poznat pod nazivom Kerniyarik. Recept možete prilagoditi sebi, tako što ćete u nadev dodati povrće i začine koje volite, a ako ste ljubitelj sira, slobodno ga fino narendajte preko napunjenih lađica.

Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebaće će vam oko sat vremena, a detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, sledi u nastavku:.

Punjeni patlidžan

Sastojci:

  • 4 patlidžana
  • 350 g mlevenog mesa
  • 2 mala crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 3 mala paradajza
  • maslinovo ulje
  • 1 kašika crvene paprike
  • so, biber
  • peršun
  • 100 g rendanog sira

Priprema:

  1. Prvo pripremite nadev od mešanog mlevenog mesa. Pržite crni luk i meso na ulju oko 20 minuta. Začinite meso. Pržite dok tečnost ne ispari.
  2. Dodajte isečen paradajz, maslinovo ulje, beli luk, začine u mleveno meso i sve krčkajte na laganoj vatri dok tečnost ne ispari. Na kraju dodajte peršun.
  3. Operite i presecite patlidžane po dužini na pola. Kašikom izdubite unutrašnjost. Posolite ih da bi se oslobodili viška tečnosti i izgubila gorčina.
  4. Iseckajte deo patlidžana koji ste izdubili na kockice i posolite ga. Posle nekog vremena iscedite tečnost iz njega. Ovaj nadev ćete dodati u smesu od mesa i paradajza koju ste prethodno pripremili.
  5. Dodajte smesu u izdubljene patlidžane– ako volite ljuto, slobodno dodajte čili, pa je ravnomerno rasporedite.
  6. Pecite punjene patlidžane u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni. Ako volite sir, izrendajte ga preko patlidžana.
  7. Kada budu gotovi, poslužite ih tople i uživajte – prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari