Najlepša ostrva u EvropiFoto: Kite_rin / Shutterstock.com

Jedna od prednosti koje Evropa nudi je raznolikost prirode, a to se odnosi i na njena veličanstvena ostrva.

Sajt Lonli planet izdvojio je 10 najboljih ostrva u Evropi, a neki od njih, na sreću naših svetskih putnika, i nisu toliko daleko od naše zemlje.

Korčula, Hrvatska

Tapiserija vinograda, maslinika i gustih šuma prekriva Korčulu, najzelenije među dalmatinskim ostrvima. Nalazi se samo 3 km od kopna i razumljivo je da brojni turisti ovde dolaze tokom leta, no svakako preporučljivo posetiti ostrvo i van sezone.

Najlepša ostrva u Evropi: 10 idealnih destinacija za godišnji odmor na Starom kontinentu 1
Foto: Lidija Divjak / Unsplash

Dobro očuvani srednjovjekovni gradovi i sela na ostrvu preplavljeni su istorijskom arhitekturom, od gotičkih, renesansnih i baroknih palata grada Korčule do jednostavnih kamenih kućica i seoskih kuća u unutrašnjosti, piše N1 Hrvatska.

Skijatos, Grčka

Na ovom ostrvu pronaći ćete predivne plaže, svetlucavu uvalu s šljunkom, stenoviti vrh okružen morem i mnogo više od toga.

Sardinija, Italija

Kao najveće ostrvo u Sredozemlju nakon Sicilije, Sardinija je izuzetno živopisna destinacija na kojoj ćete pronaći predivne plaže i spektakularne zalive.

Korzika, Francuska

Jedinstven identitet ovog ostrva izbija iz svakog njegovog sela, a krase ga neverovatan krajolik, peščane plaže i uvale, guste šume i zelene doline te planinski grebeni i stenoviti rtovi koji su raj za sve avanturiste.

Najlepša ostrva u Evropi: 10 idealnih destinacija za godišnji odmor na Starom kontinentu 2
Foto: Xiaofen P / Unsplash

Menorka, Španija

Španski dragulj obavijen plažama koje zapljuskuje penušavo Balearsko more primer je održivog turizma još od pre nego što je to postalo poštapalica. Dva grada na ostrvu otkrivaju njegovu ratnu prošlost: lučka prestonica Maon puna je arhitekture pod britanskim uticajem, dok šarena Sjudadela donosi više španske estetike.

Sarema, Estonija

Najveće ostrvo u zemlji dom je šumi hrastova i smrče, krševitih morskih stena i malih sela koja još uvek slede drevne ritmove ruralnog života. Jedan od najupečatljivijih dvoraca u zemlji uzdiže se iznad slikovitog grada Kuresarea – najvećeg mesta na ostrvu – a hodnici nalik na lavirint unutar njega prepuni su estonskog blaga. Sarema je poznata i po svojoj kuhinji. Na ostrvu ćete pronaći ražani hleb rađen po starim porodičnim receptima, ali i odlična seoska piva.

Lofotska ostrva, Norveška

Ovaj arhipelag povezan je trajektom i nizom tunela i mostova s ​​kopnom Norveške i jednostavno je zapanjujuć! Osim što ga krasi prirodna lepota, na njegovim ostrvima imaćete priliku da vidite arktičku polarnu svetlost.

Gotland, Švedska

Ovo ostrvo poznato je po svojim srednjevekovnim gradovim i crkvama, peščanim plažama i dinama, kao i bujnim livadama i živopisnim selima. To je najveće švedsko ostrvo i nalazi se u Baltičkom moru otprilike na pola puta između kopna Švedske i Estonije.

Najlepša ostrva u Evropi: 10 idealnih destinacija za godišnji odmor na Starom kontinentu 3
Foto: Nikola Johnny Mirkovic / Unsplash

Tedel, Holandija

Prekrasne bele peščane plaže, prirodni rezervati bogati divljim životinjama, osunčane šume i neobična sela samo su neke od lepota Tesela. Zanimljivo je da je na ovom ostrvu jagnjetina praktično uvek u jelovniku.

Ostrva Sili, Engleska

Ovaj rajski niz od oko 200 ostrvaa – od kojih je njih pet naseljeno – pripada Vojvodstvu Kornvol, drevnom kraljevskom posedu, a tu možete uživati u pravoj britanskoj tradiciji koja uključuje i sendviče od rakova ili ribe i krompirića, kao i kremasti sladoled od ostrvskog mleka i cveća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari