Grčka ostrva koja su za turiste i dalje neotkriveni dragulji 1Foto: Pixabay/20465785

Grčka ostrva su s razlogom najatraktivnije letnje destinacije u Evropi i čak i najrazmaženiji turisti na njima mogu pronaći svoje parče raja.

Međutim, prilično je važno koje ćete izabrati. Da, na svakom ćete naći lepe plaže i tirkizno more, ali ukoliko vam je Santorini preskup, na Krfu ste već bili, a ne želite da se gužvate na Lefkadi – predstavljamo vam neke od “tajnih dragulja” Grčke koje verovatno nećete videti u katalozima turističkih agencija.

Folegandros

Folegandros, možda najočaravajuće ostrvo na Kikladima, parira svom nadaleko čuvenom susedu Santoriniju po zadivljujućim pogledima, ali je neuporedivo jeftinije. Ovaj netaknuti raj prošaran je tajnim uvalama, oštrim obalama i šarmantnim seocima. Spektakularno selo Hora na vrhu brda jedno je od najlepših mesta u Grčkoj.

Kastelorico

Ostrvce Kastelorico se nalazi oko 2km od turske obale u blizini Kaša, ali ako tražite mikrokosmos svega što je sjajno u Grčkoj – vredi otići tako daleko: najčistija i najplavlja voda, najlepše kućice u pastelnim bojama i prelepe male taverne koje služe sveže riblje specijalitete. To je takođe najmanje naseljeno ostrvo u Grčkoj, najudaljenije od Atine, ima samo jedno selo – i nema automobila.

Simi

Scena koja vas dočekuje dok ulazite u luku Simi je zaslepljujuća: hrpa pastelnih neoklasičnih vila koje se spuštaju niz blage padine ka kraljevsko plavoj obali. Na zalasku sunca, kada svetlo postane zlatno, šetnje duž prednjeg dela ovde su neverovatno romantične. Dalje od grada, otkrivate male, izolovane plaže i desetine svetlucavih tirkiznih uvala, do kojih se može doći samo čamcem.

Itaka

Itaka je jedno od jonskih ostrva, sa severoistočne strane Kefalonije, ali osim što je ime ovog ostrva poznato iz grčkih mitova, retki su naši turisti koji su ga obišli. A legendarni dom Odiseja je šumovito, brdovito ostrvo sa obalom kao stvorenom za avanture. Mornari vole njene zaštićene luke, plivaju u njenim smaragdnim vodama, a vi možete otkriti mesta sa divnim imenima kao što su Pećina nimfa i Fontana Aretuza.

Andros

Andros je „više od grčkog mora“, “I escape” ga poredi sa Škotskom visoravni. Obdaren je vodopadima, šumama i kamenom popločanim stazama, ali je podjednako prepun belih sela i preko 70 suncem okupanih plaža. To je skoro divlji raj.

Alonisos

Alonisos je deo Sporada, smešten istočno od Skijatosa kao centar nacionalnog morskog parka, najvećeg te vrste u Evropi. Netaknute vode su igralište za „monah foke“ koje su najređi sisari na kontinentu, razne delfine i retke morske ptice. Ronjenje ovde je čista radost. I skoro puste plaže su takođe prilično spektakularne, okružene bujnim plaštom od alepskih borova i maslina.

Milos

Svi znaju za Milosku Veneru koja je dom našla u Luvru, svi znaju i za ostrvo Milos na kojem je otkrivena, pa ipak – ostaje na listi „skrivenih dragulja“ Grčke za mnoge turiste koji letuju u ovoj zemlji iz godine u godinu. A Milos se može pohvaliti prelepom obalom sa više od 65 plaža, od kojih se ističe spektakularna Sarakiniko s belim stenama čudnih oblika zbog kojih ćete se osetiti kao na Mesecu i bojom mora tako plavom da ćete pomisliti da su fotografije filtrirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari