Za 100 evra na 10 dana letovanja u Grčku: Koliki se popusti na putovanja očekuju u septembru? 1Foto: Shutterstock/kzww

Turističke agencije ove letnje sezone imale su pune ruke posla, kako zbog broja putnika tako i zbog rešavanja nepravilnosti izazvanih kašnjenjem letova. Ipak, iako je kraj avgusta, interesovanje građana za različite aranžmane ne jenjava, a odlazak na odmor značajnog broja naših turista očekuje se i u septembru.

Osim što su temperature u septembru niže, a odmarališta tiša, na brojnim destinacijama i cene su u osetnom padu.

Kako za Danas ističe Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija, smeštaj u ovom mesecu neretko bude i do 70 odsto jeftiniji nego tokom jula i avgusta, dok se cena prevoza u nekim slučajevima smanjuje za duplo.

„Od kraja avgusta i početkom septembra cene celokupnog aranžmana su niže i do 30 odsto u odnosu na sezonu. Ipak, posle 10. septembra doći će do još većeg pada, te će biti do 50 odsto jeftinije. Kada govorimo avionskom prevozu, onda je to 20-30 odsto niže, dok cene smeštaja neretko budu i do 70 odsto niže“, predočava Seničić.

Govoreći o destinacijama za koje su građani Srbije najviše zainteresovani u septembru, naš sagovornik ističe Grčku, u koju se, kako kaže, može otići i za 100 evra.

„U drugoj polovini septembra za Grčku postoje aranžmani od 100 evra za 10 dana u apartmanu, sa uključenim prevozom. Na odmor tada najviše ide starija populacija i ljudi koji nemaju decu školskog uzrasta. Oni uglavnom koriste početak juna ili septembar, zato što su cene osetno niže. Ipak, u poslednje vreme imamo trend da i školska deca putuju u prvoj nedelji septembra, jer roditelji koriste sniženja i tada uzimaju odmor“, pojašnjava Seničić.

On dodaje da na cenu aranžmana utiču mesto odlaska, vrsta smeštaja, prevoza i vreme polaska, i da, iako je većina destinacija prijatna za odmor u septembru, turisti iz naše zemlje najčešće, osim Grčke, biraju Crnu Goru.

„Može da se ide i u Bugarsku, ali i na sve avionske destinacije – Turska, Tunis, Egipat, Španija, Italija. Ova putovanja će biti aktuelna do polovine septembra, a nakon toga se smanjuje broj čarter letova, te ostaju redovne linije za Tunis, Egipat, Španiju, Tursku i Crnu Goru. Ipak, nakon 15. septembra jenjava interesovanje za region“, kaže Seničić.

Zbog povećanog broja putnika, nepovoljnih vremenskih uslova i nezadovoljstva radnika na aerodromima širom sveta, došlo je do brojnih kašnjenja i otkazivanja letova ove letnje sezone. Izuzetak nije bila ni Srbija, koja je od sredine juna beležila dvocifrena kašnjenja koja su za posledicu imala izrazito nezadovoljstvo putnika.

S tim u vezi, predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija kaže da je takva situacija nepovoljno uticala na interesovanje građana za odlazak na odmor avionom, što je posledično stvorilo uslove za davanje većih popusta za direktne letove.

„Tako je na globalnom nivou. Na svakom aerodromu je ove sezone bio problem. Ali primetan je pad interesovanja, što se odslikava u broju praznih mesta. Upravo zbog toga postoji daleko veći broj last minute ponuda za avionske aranžmane nego što je to bilo proteklih godina“, pojašnjava Seničić.

Sa druge strane, iz turističke agencije Filip Travel kažu da građani, uprkos neredovnim letovima, i dalje preferiraju odlazak na odmor avionom.

Oni dodaju da je najveća potražnja za aranžmanima za Tursku, Grčku, Italiju i Siciliju, a da će last minute ponude za septembar tek biti u opciji, jer su trenutno aktueli paketi za kraj avgusta.

Naime, dok se u julu paket aranžman za Tursku na 10 dana teško mogao naći do 600 evra, sada je u Alanju, Belek, Kemer ili Side moguće otići za oko 500 evra.

Egipat i dalje drži cenu, pa je tako za 10 dana all inclusive paketa u Hurgadi potrebno izdvojiti između 650 i 700 evra po osobi u septembru.

Skijatos, Kefalonija, Krf, Lefkada ili Parga uz autobuski prevoz iziskivaće budžet do 300 evra za boravak u nešto opremljenijem apartmanu, dok se avionskim prevozom na 10 dana može otići za oko 400 evra. Naravno, Grčka ima i jeftinije opcije, koje uz autobuski prevoz uključuju udaljeniji apartman ili sobe sa više kreveta.

Jedna od poželjnijih destinacija ove godine jeste Tunis, koji je u julu za 10 noćenja sa all inclusive paketom i avionskim kartama koštao od 720 do 890 evra po osobi, dok je u septembru znatno povoljniji i isti aranžman košta od 470 evra pa naviše.

Među last minute ponudama nalaze se i paketi za Crnu Goru, ali uglavnom uz autobuski prevoz, što za sedam dana iznosi 160 evra i više. U odnosu na udaljenije destinacije, za zemlju u komšiluku agencije daju uglavnom oko 15 odsto popusta, a za atraktivne destinacije kao što su Budva, Herceg Novi i Ada Bojana, popusta za septembar retko i da ima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari