greeceFoto: EPA-EFE/ALEXANDROS VLACHOS

U ovo vreme u godinama pre pandemije dobar deo aranžmana za letovanje u turističkim agencijama već je bio rezervisan i prodat.

Ove godine nije tako iako je interesovanje veće nego prethodne dve sezone.

Veće interesovanje i povratak turista koji od pojave virusa nisu toliko putovali, doveli su i do povećanja cena aranžmana, a tome je dosta kumovalo i poskupljenje svega ostalog, pre svega, goriva.

Trenutno, agencije u Srbiji imaju šarenolike ponude, uz obavezne popuste od pet do čak 50 odsto, u zavisnosti da li se plaća u gotovini, do kraja februara ili na rate.

Deset noćenja u studiju na grčkoj Kasandri trenutno može da se rezerviše po ceni od 700 evra koliko je u predsezoni do 1.200 evra u špicu sezone.

Studio za dve osobe u Pefkohoriju je od 350 do 430 evra, u slučaju da idu tri osobe i do 480 evra, a u pojedinim hotelima u Grčkoj polupansion 10 dana po osobi košta od 700 do 800 evra.

U Crnoj Gori dve osobe za smeštaj u vilama i apartmanima treba da plate za letovanje krajem jula od 50.000 do 130.000 dinara u Petrovcu za 10 dana, dok je raspon cena u Herceg Novom od 42.000 dinara do više od 200.000 dinara koliko koštaju sobe sa pogledom na more.

U Rovinju su cene za smeštaj dve osobe na 10 dana od 70.000 dinara naviše.

U pojedinim agencijama za Danas kažu da je prodaja aranžmana počela još u decembru. U Filip travelu ističu da u ponudi imaju destinacije Mediterana direktnim čarter letom ili sopstvenim prevozom i to Egipat, Turska, Grčka, Italija, Španija, Tunis, Kipar.

„U first minute ponudi trenutno su aktuelni popusti do 40 odsto kao i fleksibilniji uslovi plaćanja aranžmana, avans od 20 odsto i ostatak na više mesečnih rata, čekovima i do kraja godine. Što se tiče cena aranžmana i poskupljenja, one variraju od destinacije do destinacije, neke su na istom nivou, neke su skuplje. Svakako se povećanja odnose na rast cena kod hotelijera i avio kompanija. Samim tim su i aranžmani skuplji, a s obzirom na situaciju koja se dešava u protekle dve godine – sve je to nažalost očekivano“, ističe Nevena Margan iz ove agencije.

Nevena Vasić iz agencije Eurojet travel kaže da je krajem januara sezona i definitivno krenula da se prodaje i da sada sve izgleda „kao nekada“.

„Klijenti su se oslobodili straha od korone i bukiraju letovanja kao u godinama pre pandemije. Trenutno je period ranog bukinga za tursko primorje, a rezervišu se letovanja uz velike popuste i zato je došlo do situacije sa povećanom potražnjom, jer većina popusta ističe ili 28. februara ili 15. marta“, ističe Vasić i napominje da je očigledno da će Turska ponovo biti hit leta.

Cene u Grčkoj su, kako kaže, na identičnom nivou u poslednjih nekoliko godina i one se ne menjaju, dok su cene za Egipat definitivno skočile za 20 odsto, čak i više.

„Evropska tržišta se vraćaju posle par godina pauze. Međutim, rusko tržište je došlo u Egipat posle osam godina pauze prouzrokovane političkim konfliktom između Egipta i Rusije. Veliki ruski turoperateri su zakupili veliku količinu smeštaja a principi tržišne ekonomije kažu da cene preostalog smeštaja moraju skočiti“, ističe Vasić.

Drugi razlog poskupljenja u Egiptu je, naglašava, novi zakon o turizmu, gde su propisane najniže cene hotela u celom Egiptu. Najniža cena za hotel sa tri zvezdice je 30 dolara dnevno, napominje Vasić, a za hotele sa četiri zvezdice najniža cena je 40 dolara dok je za pet zvezdica 50 dolara. Do sada je sve to bilo dosta niže.

„Što se Turske tiče, ona jeste podigla cene za desetak procenata. Međutim, mislim da će cene u Turskoj dosta zavisiti od punjenja Egipta. Jer ako se rusko tržište prelije iz Turske u Egipat, možemo očekivati pad cena hotela kasnije tokom sezone“, kaže Nevena Vasić i dodaje da će tako nešto moći da se zna tek za nekoliko meseci.

Predsednik Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić za naš list kaže da se u agencijama nadaju postepenom ukidanju mera, za šta postoje najave i napominje da kada se pojavi veliko interesovanje jeste logično da skaču cene.

„Imamo nova tržišta koja se otvaraju, Velika Britanija, Nemačka, Poljska, velika tržišta koja su slabo putovala poslednjih godina i njihovim povratkom treba očekivati da Španija, Italija, Grčka, donekle i Turska imaju povećano interesovanje, što će delimično uticati i na povećanje cena“, ističe Seničić i dodaje da je slično i sa Egiptom i Turskom, u koje će putovati Rusi i Ukrajinci. Albanija koja je, kako kaže, mala destinacija i tek se probija ima sve više putnika i ove godine Poljska i Ukrajina uvode nekoliko čarter letova do Albanije, što je naravno uticalo na povećanje cena.

„Povećanje cena ide od 10 do 15 odsto, ali treba sačekati kraj marta, da vidimo protokole za putovanja, naučili smo poslednje dve godine da se ne zalećemo, dok ne bude jasno da li će moći da se putuje“, napominje on.

Kada se radi o srpskim turistima i ove godine, naglašava, očekivano najveći broj otići će u Grčku.

„Od 700.000 do 900.000 ljudi iz Srbije godišnje odlazi u Grčku, prošle godine je bilo negde do 450.000, videćemo koliko će biti ove godine. Grčka je broj jedan, posle idu Turska i Egipat, 50.000 turista iz Srbije u Tursku ode avionom, dosta njih autobusom, a Istanbul godišnje poseti od 70.000 do 100.000 naših turista“, ističe Seničić.

I u Crnu Goru i Albaniju je poslednje dve godine odlazilo preko agencija do 100.000 naših turista, a Seničić napominje da su Srbima interesantne i Španija i Italija, koje nisu zbog pandemije bile dostupne, ali i Bugarska, koja je posebno zanimljiva istočnoj Srbiji.

„Mislim da možemo da očekujemo bolju sezonu. Prošle godine smo imali 50 odsto od prometa iz 2019, što je bilo pristojno, očekivali smo oporavak, ali virus je to zaustavio. Pozitivno razmišljamo, očekujemo ukidanje zabrana i imamo uverenja da će ova sezona makar za nijansu biti bolja nego prošla“, ističe Aleksandar Seničić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari