Recept za domaći namaz od sira 1Foto: Cavan Images, Cavan Images / Alamy / Profimedia

 

Bavarci tvrde da je obacda „najzarazniji“ sirni namaz koji možete da zamislite – navodno je nemoguće zaustaviti se na samo jednom parčetu hleba ili pereci, jer svaki zalogaj vuče na sledeći, kao i gutljaj piva uz koje se tradicionalno služi.

Uz obacdu svaki dan može da bude Oktoberfest, bez obzira na vreme i mesto.

Omiljeni bavarski namaz (koji ime duguje izrazu za mazanje, mešanje ili razmazivanje) priprema se od sira, putera, crnog luka, vlašca i piva, koje možete izostaviti ako ne konzumirate alkohol.

Takođe, možete dodati i bezalkoholno pivo koje će lepo zaokružiti ukuse, ili ga zameniti vodom ili mlekom kako biste postigli željenu gustinu. Obacda se najčešće služi uz perece, ali je jednako ukusan i kao namaz na svežem hlebu ili kao dip uz povrće poput paprike, krastavca ili rotkvica, piše punkufer.hr.

Danas je ovaj mirisni namaz popularan širom Nemačke – može se kupiti u prodavnicama, ali se takođe služi i u restoranima i pivnicama. Često se jede i za doručak, kao namaz uz hleb ili pecivo.

Obacda – sastojci:

250 g kamambera (ili mladog brija)

120 g krem sira

10 g putera

2 kašike sitno seckanog vlašca

2 kašike sitno seckanog crnog luka

1 kašičica slatke mlevene paprike (+ malo za posipanje)

1 prstohvat kajenskog bibera (ako volite pikantno)

100 ml piva (ili manje/više u zavisnosti od željene gustine; preporučuje se bavarski lager poput Paulanera)

Obacda – priprema:

Pobrinite se da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi – možete ih ostaviti da odstoje ili kratko zagrejati u mikrotalasnoj (nekoliko sekundi).

Viljuškom izgnječite kamamber, krem sir i puter. Dodajte sitno seckani crni luk, vlašac i papriku, pa sve dobro promešajte dok se sastojci ne sjedine.

Na kraju postepeno dodajte pivo – onoliko koliko je potrebno da smesa bude glatka i lako maziva.

Ukrasite mlevenom paprikom i seckanim vlašcem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari