RibaRiba, foto: Zoonar/SimoneVoigt, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Ako vam je dosadila uobičajena nedeljna trpeza i želite da probate nešto lagano, ukusno i mediteranski inspirisano – riba, tuna ili oslć, je uvek dobar izbor.

Riba može lako da se pripremi i kod kuće, imamo tri svršena recepta.

Ne mora da bude komplikovano ni skupo: tuna stejk, oslić ili lignje iz marketa mogu postati glavne zvezde vikend ručka. U nastavku donosimo tri jednostavne ideje za riblja jela sa prilozima, savršene za opušteni ručak kod kuće.

Tuna stejk sa salatom od rukole i pečenim krompirom

Glavno jelo:
Tuna stejk se lagano premaže maslinovim uljem, začini solju, biberom i malo limunovog soka. Peče se na roštilj tiganju po 2 minuta sa svake strane (za srednje pečenu varijantu). Po želji se doda i malo susama za koricu.

Prilog 1:
Salata od rukole sa cherry paradajzom, par listića parmezana i prelivom od limuna, maslinovog ulja i prstohvata senfa.

Prilog 2:
Krompir se seče na kriške, začini ruzmarinom, belim lukom i maslinovim uljem, pa peče u rerni dok ne postane zlatno hrskav.

Vreme pripreme: oko 30 minuta
Savršen izbor za lagani subotnji ručak uz čašu belog vina.

Oslić u rerni sa dinstanim povrćem i palentom

Glavno jelo:
Fileti oslića se posole, pobibere i preliju limunovim sokom, pa kratko odstoje. Potom se peku u rerni na papiru za pečenje uz par kolutova crnog luka i maslinovo ulje, 15–20 minuta na 200°C.

Prilog 1:
Dinstano povrće – šargarepa, tikvica i praziluk proprže se na maslinovom ulju s malo belog luka i začine bosiljkom i timijanom.

Prilog 2:
Palenta se skuva na vodi ili mešavini vode i mleka, uz dodatak kašičice putera i parmezan, pa služi topla uz ribu.

Vreme pripreme: 35 minuta
Idealno za nedeljni ručak koji ne ostavlja osećaj težine.

Lignje na žaru sa blitvom i krompirom + domaći aioli

Glavno jelo:
Lignje se očiste, posuše, začine maslinovim uljem, belim lukom i peršunom, pa kratko peku na roštilj tiganju ili grilu dok ne porumene (oko 3–4 minuta po strani).

Prilog 1:
Blitva i krompir skuvaju se posebno, pa kratko proprže na maslinovom ulju sa sitno seckanim belim lukom. Dodaje se i prstohvat morske soli.

Prilog 2:
Domaći aioli – umućen žumance sa belim lukom, maslinovim uljem i par kapi limuna – savršeno ide uz lignje kao sos za umazivanje.

Vreme pripreme: oko 30 minuta
Savršeno za vikend ručak koji podseća na obalu mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari