Riba, foto: Zoonar/SimoneVoigt, Zoonar GmbH / Alamy / ProfimediaAko vam je dosadila uobičajena nedeljna trpeza i želite da probate nešto lagano, ukusno i mediteranski inspirisano – riba, tuna ili oslć, je uvek dobar izbor.
Riba može lako da se pripremi i kod kuće, imamo tri svršena recepta.
Ne mora da bude komplikovano ni skupo: tuna stejk, oslić ili lignje iz marketa mogu postati glavne zvezde vikend ručka. U nastavku donosimo tri jednostavne ideje za riblja jela sa prilozima, savršene za opušteni ručak kod kuće.
Tuna stejk sa salatom od rukole i pečenim krompirom
Glavno jelo:
Tuna stejk se lagano premaže maslinovim uljem, začini solju, biberom i malo limunovog soka. Peče se na roštilj tiganju po 2 minuta sa svake strane (za srednje pečenu varijantu). Po želji se doda i malo susama za koricu.
Prilog 1:
Salata od rukole sa cherry paradajzom, par listića parmezana i prelivom od limuna, maslinovog ulja i prstohvata senfa.
Prilog 2:
Krompir se seče na kriške, začini ruzmarinom, belim lukom i maslinovim uljem, pa peče u rerni dok ne postane zlatno hrskav.
Vreme pripreme: oko 30 minuta
Savršen izbor za lagani subotnji ručak uz čašu belog vina.
Oslić u rerni sa dinstanim povrćem i palentom
Glavno jelo:
Fileti oslića se posole, pobibere i preliju limunovim sokom, pa kratko odstoje. Potom se peku u rerni na papiru za pečenje uz par kolutova crnog luka i maslinovo ulje, 15–20 minuta na 200°C.
Prilog 1:
Dinstano povrće – šargarepa, tikvica i praziluk proprže se na maslinovom ulju s malo belog luka i začine bosiljkom i timijanom.
Prilog 2:
Palenta se skuva na vodi ili mešavini vode i mleka, uz dodatak kašičice putera i parmezan, pa služi topla uz ribu.
Vreme pripreme: 35 minuta
Idealno za nedeljni ručak koji ne ostavlja osećaj težine.
Lignje na žaru sa blitvom i krompirom + domaći aioli
Glavno jelo:
Lignje se očiste, posuše, začine maslinovim uljem, belim lukom i peršunom, pa kratko peku na roštilj tiganju ili grilu dok ne porumene (oko 3–4 minuta po strani).
Prilog 1:
Blitva i krompir skuvaju se posebno, pa kratko proprže na maslinovom ulju sa sitno seckanim belim lukom. Dodaje se i prstohvat morske soli.
Prilog 2:
Domaći aioli – umućen žumance sa belim lukom, maslinovim uljem i par kapi limuna – savršeno ide uz lignje kao sos za umazivanje.
Vreme pripreme: oko 30 minuta
Savršeno za vikend ručak koji podseća na obalu mora.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


