Foto: Shutterstock/maridol777Rolnice od patlidžana su jednostavne za pripremu, a uz upotrebu gotovog paradajz sosa ili prethodno ispečenih patlidžana, cela priprema ne oduzima mnogo vremena. Na kraju dobijate ukusno, zapečeno jelo bogatog i uravnoteženog ukusa. – obavezno probajte!
Da biste napravili ukusne punjene i pečene rolnice od patlidžana, čak i uz mukotrpnu pripremu glavnog sastojka koja podrazumeva dosta čekanja da so izvuče vodu, biće vam potrebno samo 40 minuta. Rolnice će se peći isto toliko vremena, tako da ćete celo jelo završiti za manje od sat i po, što nije mnogo za takvu poslasticu. Količina sastojaka u receptu je dovoljna za 4 osobe, a punjene rolnice možete poslužiti samo uz jednostavnu zelenu salatu – ništa drugo im ne treba, piše Punkufer.hr.
Zapečene rolnice od patlidžana
Sastojci:
- 2 velika patlidžana, isečena po dužini
- so
- maslinovo ulje, za prelivanje
- 2 šolje gotovog paradajz sosa
- pinjoli, za posipanje
- sveži bosiljak, za ukrašavanje
Za fil:
- 500 g rikote
- 65 g pekorina, rendanog
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 kašičica sušenog origana
- 1 kašičica rendane kore limuna
- ¼ kašičice tucane ljute paprike, plus za posipanje
- ½ kašičice soli
- sveže mleveni crni biber
Priprema rolnica od patlidžana:
- Zagrejte rernu na 220 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.
- Stavite patlidžane na čistu kuhinjsku krpu i pospite solju. Sačekajte 20 minuta da so upije vodu.
- Osušite patlidžane i prebacite ih na pripremljeni pleh. Obilno poprskajte maslinovim uljem i pecite 20 do 30 minuta. Okrećite patlidžane tokom pečenja i izvadite ih kada omekšaju i počnu da dobijaju boju. Ne isključujte rernu.
- Dok se patlidžani peku, napravite fil. U velikoj posudi pomešajte rikotu, pekorino, beli luk, origano, koru limuna, tucanu ljutu papriku, so i malo mlevenog bibera.
- U pleh dimenzija 23×33 centimetra sipajte paradajz sos.
- Na svaku krišku patlidžana stavite oko dve kašike fila i uvijte. Okrenite kraj nadole i poređajte u pleh.
- Pokrijte pleh folijom i pecite 20 minuta.
- Pospite pinjolima, tucanom ljutom paprikama i svežim bosiljkom. Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


