Foto: Shutterstock/Tatjana BaibakovaNjujork je oduvek bio grad u kome se ukusi susreću, stapaju i pretvaraju u nešto sasvim novo — a poslednjih godina postao je i svetska prestonica modernog poslastičarstva. Dok se nekada sve svodilo na klasične kolače i kroasane iz francuskih pekara, danas se u svakom kraju grada otvaraju male radionice u kojima se spajaju tradicije iz svih delova sveta. Upravo zato je The New York Times Style Magazine okupio tim vrhunskih poslastičara i kulinarskih stručnjaka kako bi sastavili listu najzanimljivijih i najuticajnijih peciva i poslastica Njujorka trenutno — one koje najbolje odražavju duh vremena, kreativnost i raznolikost grada koji nikada ne spava.
Šta podrazumeva idealno pecivo?
Jedno od pitanja koje je otvorilo diskusiju među članovima žirija bilo je – šta uopšte čini jednu pecivo? Da li to mora da bude nešto što može da se spakuje i ponese, da stane u kutiju i da se jede usput?
Šon Velez (39), glavni poslastičar restorana Daniel na Upper East Side-u, smatra da i njegove složene kreacije, poput čokoladne mus torte poslužene sa hojiča sladoledom i puslicom od jogurta, zaslužuju taj naziv – iako ih nije moguće poneti. A da li pecivo mora biti pečeno? Na prvi pogled, odgovor bi bio potvrdan, ali tu je i krofna – omiljeni klasik koji se zapravo prži, piše The New York Times.
Slatka renesansa Njujorka
Jedino oko čega su se svi složili jeste da Njujork danas proživljava pravu slatku renesansu. U svim delovima grada niču nove pekare i poslastičarnice koje svakodnevno privlače redove kupaca. „Pre dvadeset godina jedva da je bilo mesta koja su nudila samo deserte“, kaže Kristina Tosi (43), šefica i osnivačica lanca Milk Bar, koji danas ima deset lokacija širom SAD-a. Ona je još 2008. godine u East Village-u počela da prodaje svoje sada već kultne „birthday cake“ kuglice i kolačiće s kukuruznim pahuljicama.
Pet godina kasnije, poslastičar Dominik Ansel lansirao je čuveni Cronut – hibrid krofne i kroasana – i time započeo eru deljenja slatkiša na Instagramu. Ipak, uprkos globalnom uspehu, Cronut se nije našao na novoj listi. „Već mu je odato dovoljno priznanja“ kaže Velez, dodajući da su ove godine želeli da istaknu novi talas eksperimentisanja i maštovitosti koji je procvetao tokom pandemije, kada su mnogi kuvari bez stalnog angažmana počeli da prave originalne deserte za prodaju putem dostave i pop-up lokala.
Deveto mesto za medovik iz srpske pekare
Žiri se sastojao od 6 iskusnih šefova i poslastičara, od koji je svako predložio po deset peciva – slatkih i slanih, naravno uz izuzetak sopstvenih kreacija.
Neka peciva su otpala jer više nisu dostupna, poput legendarnog perec kroasana iz City Bakery-ja, zatvorenog 2019. godine. Žiri je odlučio da izostavi i klasične evropske deserte, poput čuvenog francuskog peciva pain au chocolat ili švedskih lepinja sa kardamomom. „Za to možete otići u neki drugi grad“, rekla je Mik, ističući da je cilj bio da se predstavi autentična njujorška raznolikost i kreativnost.
U tom duhu, posebno se izdvojio medovik iz srpske pekare Hani’s, koji je zauzeo deveto mesto na listi. Ova tradicionalna torta od medenih kora i slatkog krema od pavlake oduševila je žiri bogatim slojevima i savršenim balansom ukusa, ali i emocijom koju nosi – spojem nostalgije i savremene interpretacije.
Na ovoj zanimljivoj gastroi listi, pored medovika našlo se još puno neobičnih peciva poput krofni sa sirom i guavom, ukusnih lepinjica sa pečenom svinjetinom, kreamste pite sa bananom, čokoladne bapke, linzer keksića sa ananasom, pogačica sa krompirom i kiselim kupusom, bliskoistočne poslastice knafeha, dok je prvo mesto zauzeo carrot cake (kolač od šargarepe) iz pekare Lloyd’s.
Članovi žirija priznali su da bi se lista, da je pravljena neki drugi dan, možda razlikovala – što samo potvrđuje koliko je njujorška poslastičarska scena živa i nepredvidiva. Jedna od prvobitno uvrštenih poslastica, štrudla od jabuka iz restorana Koloman, postala je nedostupna ubrzo nakon sastavljanja liste, jer je restoran u NoMadu zatvoren u avgustu sa planom da se ponovo otvori naredne godine.
Drugim rečima, ova lista je i poziv svim sladokuscima da požure – i probaju ove jedinstvene kreacije dok još mogu!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


