Foto: Shutterstock/Irene Gordillo BosqueSeitan je veganski ili vegetarijanski protein koji se pravi od pšeničnog glutena. To je popularna alternativa mesu jer je bogat proteinima i ima čvrstu, mesnatu teksturu, pa se može pržiti, peći ili dinstati i tako koristiti za pripremu raznih ukusnih i zanimljivih jela.
Jedno od takvih su i slasni takosi sa seitanom, koji se spremaju vrlo lako i brzo, a koje, po ukusu, možete obogatiti i drugim omiljenim satojcima. Evo recepta:
Takosi sa seitanom
Sastojci:
- 200 g seitana, iseckanog na sitne komadiće
- 1 kašičica kvasca u prahu
- 1 kašičica dimljene paprike
- 1/2 kašičice kumina
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 4 tortilje
- 1/2 šolje iseckanog paradajza
- 1/2 šolje crnog pasulja (ili pasulja po izboru)
- 1/4 šolje seckanog crvenog luka
- 1/4 šolje seckanog avokada
- 1/4 šolje kisele pavlake (ili veganske verzije)

Priprema:
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte seitan i sve začine (dimljena paprika, kvasac, kumin) i pržite dok ne postane zlatnosmeđ, oko 5-7 minuta.
- U međuvremenu, čašom ili okruglom modlom vadite krugove od tortilja (ili koristite gotove takose), pa na svaki stavite malo crnog pasulja, paradajza, crnog luka i seitana.
- Dodajte svež avokado i pavlaku, poslužite uz omiljeni umak i uživajte u ukusnom i zasitnom obroku! Prijatno!
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.


