seitanFoto: Shutterstock/Irene Gordillo Bosque

Seitan je veganski ili vegetarijanski protein koji se pravi od pšeničnog glutena. To je popularna alternativa mesu jer je bogat proteinima i ima čvrstu, mesnatu teksturu, pa se može pržiti, peći ili dinstati i tako koristiti za pripremu raznih ukusnih i zanimljivih jela.

Jedno od takvih su i slasni takosi sa seitanom, koji se spremaju vrlo lako i brzo, a koje, po ukusu, možete obogatiti i drugim omiljenim satojcima. Evo recepta:

Takosi sa seitanom

Sastojci:

  • 200 g seitana, iseckanog na sitne komadiće
  • 1 kašičica kvasca u prahu
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1/2 kašičice kumina
  • 2 kašičice maslinovog ulja
  • 4 tortilje
  • 1/2 šolje iseckanog paradajza
  • 1/2 šolje crnog pasulja (ili pasulja po izboru)
  • 1/4 šolje seckanog crvenog luka
  • 1/4 šolje seckanog avokada
  • 1/4 šolje kisele pavlake (ili veganske verzije)
Takosi sa seitanom: Predlog za brz i zasitan ručak bez mesa koji će vas oduševiti ukusom 1
Foto: Shutterstock/Elys Limbak

Priprema:

  1. U tiganju zagrejte maslinovo ulje, dodajte seitan i sve začine (dimljena paprika, kvasac, kumin) i pržite dok ne postane zlatnosmeđ, oko 5-7 minuta.
  2. U međuvremenu, čašom ili okruglom modlom vadite krugove od tortilja (ili koristite gotove takose), pa na svaki stavite malo crnog pasulja, paradajza, crnog luka i seitana.
  3. Dodajte svež avokado i pavlaku, poslužite uz omiljeni umak i uživajte u ukusnom i zasitnom obroku! Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari