Vege recept: Sejtan pečenje 1

Približavaju nam se novogodišnji i božićni praznici! Za mnoge, ovo je vreme da se opuste sa prijateljima i porodicom, gledaju božićne filmove i uživaju u hrani. Ali ukoliko ste vegan, ovo može biti prilično stresan period za vas.

Osim ako niste okruženi istomišljenicima, proslava ovih praznika bez okrutnosti prema životinjama može dovesti do neprijatnih razgovora sa članovima porodice koji se drže tradicije i nemaju razumevanja zašto birate da budete vegan. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da uživate i opustite se u ovoj prazničnoj sezoni!

Iako se o veganstvu i biljnoj ishrani sve više priča, neki ljudi i dalje nisu sasvim sigurni da je veganstvo ispravan izbor.
Ukoliko dodje do priče o ovoj temi, staloženo objasnite razloge zašto ste se odlučili da postanete vegan – možda je to zbog životne sredine, vašeg zdravlja ili zbog životinja (ili kombinacija sva tri)!

Ukoliko uspete mirno da objasnite, bez da se sagovornik oseti kao da osudjujete njegove izbore, možda ih podstaknete na razmišljanje o uticaju njihovih odluka na životinje, planetu i sopstveno zdravlje. Možda baš za vreme praznika uspete da posadite to maleno seme u njihovoj glavi koje će polako krenuti da raste i u jednom trenutku ih podstaknuti da naprave promenu. Ako vidite da vaša priča ne nailazi na razumevanje, okrenite razgovor na neke druge teme koje će svima biti prijatne, možda možete pokušati ponovo sa ovom pričom na sledećem porodičnom okupljanju!

Božićni praznici svode se na druženje, opuštanje i uzivanje sa porodicom, ali naravno porodica se okuplja oko stola, te je hrana veoma bitan deo proslave. Iako može biti teško, potrudite se da se ne uznemiravate oko sve neveganske hrane koju jede vaša porodica. Najbolje je da napravite nekoliko veganskih jela to jest priloga i salata, kao i veganske grickalice i poslastice, jer ne samo da i vi treba da uživate u hrani za vreme praznika, već je ovo savršen trenutak da predstavite vegansku hranu u pozitivnom svetlu i ponudite je vašoj neveganskoj tetki koja se uvek pitala šta vi to jedete uopšte ako ne jedete meso? Čak ni ribu?

Vege recept: Sejtan pečenje 2
Foto: Danica Bijelić

Fokusirajte se na pozitivne stvari koje možete da uradite ovog Božica – na primer spremite vegansku rusku salatu sa posnim majonezom i biljnom šunkom – niko neće primetiti razliku a vi ste uspeli da malo umanjite korišćenje životinjskih namirnica! Napravite nekoliko veganskih jela za koja znate da su odlična i dodajte ih na prazničnu trpezu, pustite da se ljudi očaraju i vide kako i veganska hrana može biti preukusna!

Dogovorite se i napravite kompromis sa ostatkom porodice da svi kolači na proslavi budu veganski, a vi se potrudite da ih očaraju i obavezno im podelite recepte!

Uživajte u predstojećim praznicima i provedite ih u miru, sa ljubavlju, slaveći život uz vama najbliže ljude! Ukoliko vam je na vašem veganskom putu potrebna podrška, ili su vam potrebni veganski recepti koji će očarati pre svega vas, a onda i vašu nevegansku porodicu, pozivamo vas da se pridružite Vegan Izazovu 22 – besplatnom online projektu u kome možete uz pomoć iskusnih veganskih mentora i nutricionista naučiti sve o veganskoj ishrani i postati deo zajednice vegans pune podrške i razumevanja! Učešće je potpuno besplatno i možete se prijaviti na sajtu vegan-izazov22.com

Za vas smo pripremili recept za vegansko sejtan pečenje u kome možete uživati znajući da nijedna životinja nije morala da strada da bismo mi jeli ukusnu hranu!

Sejtan je namirnica stara preko 1500 godina koju su jeli budistički monasi a dobijali su je tako što su iz pšeničnog brašna ispirali sav skrob i ostajao im je samo gluten, pšenični protein.

Za ovaj recept biće vam potreban pšenični gluten (negde se može naći pod imenom i glutensko brašno) koji se može naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ovaj sastojak se ne može zameniti i imajte u vidu, ukoliko ste alergični na gluten ili imate celijakiju, ne smete konzumirati sejtan! A sada – da pređemo na recept!

Potrebni sastojci:

  • 120g pšeničnog glutena
  • 2 kašičice crnog luka u prahu
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • 1 veća kašika kikiriki putera
  • 1 kašika soja sosa
  • 180 ml  vode

Postupak:

Izmešajte pšenični gluten sa crnim i belim lukom u prahu i sa dimljenom paprikom. Dodajte kikiriki puter, soja sos i vodu i umesite prilično vlažno testo.

Mesite ga minut ili dva i ostavite poklopljeno u frižideru na minimum sat vremena ili preko noći. Zatim ga izmesite još malo, pa ga razvucite dosta tanko, mozda oko 1cm. Pecite ga u već zagrejanoj rerni na 170C oko 25 minuta. Ne pecite na većoj temepraturi jer onda sejtan postane sunđerast!

Zatim ga izvadite, prevrnite i premažite BBQ sosom (ili nekom drugom marinadom po želji) – pecite sejtan još 10-15min da se sos karamelizuje i secite na šnite. Od ove količine sastojaka biće dovoljno sejtana za tri osobe, ali slobodno napravite duplu meru, samo obavezno istanjite testo pre pečenja, i po potrebi produžite vreme pečenja ako pravite veću količinu.

Uživajte!

Vegan Izazov 22 možete pratiti na instagramu @veganizazov22, tik toku https://www.tiktok.com/@veganizazov22?_t=8YTbE1rFHjZ&_r=1 i youtube-u https://youtube.com/@letsgovegan9748

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari