Ultra-prerađena hrana povezana je sa većim rizikom od sarkopenije 1Foto MSW / ImageSource / Profimedia

 

Ultra-prerađena hrana je industrijski proizvedeni prehrambeni proizvodi koji sadrže visok nivo šećera, soli, aditiva i nezdravih masti.

Kao što ime govori, ultra-prerađena hrana prolazi kroz nekoliko krugova obrade kako bi joj se poboljšao ukus, rok trajanja i praktičnost, što je dovelo do lake dostupnosti i povećane popularnosti.

Ultra-prerađenojm hrani nedostaje nutritivni kvalitet cele hrane i dovodi se u vezu sa gojaznošću, dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim oboljenjima.

Sarkopenija uključuje postepeni pad mišićne mase i snage. Iako je trening otpora ključna strategija za borbu protiv sarkopenije, izbor u ishrani takođe igra značajnu ulogu.

Prekomerna konzumacija ultra-prerađene hrane izazvala je zabrinutost za zdravlje mišića zbog povećanog unosa aditiva u hrani, nedostataka u ishrani i mogućih efekata na mikrobiotu creva.

U ovoj studiji, istraživači su imali za cilj da ispitaju odnos između konzumiranja ultra-prerađene hrane i mišićne mase kod odraslih kako bi pružili uvid u preventivne strategije protiv sarkopenije.

Ponderisana prevalencija niske mišićne mase izračunata je kod 7,65 odsto ispitanika. Slični procenti kalorijskog unosa iz ultra-prerađene hrane primećeni su kod osoba sa normalnom i niskom mišićnom masom. Oni sa niskom mišićnom masom bili su uglavnom stariji, muškarci, sa nižim primanjima, nižim stepenom obrazovanja i manjom konzumacijom alkohola.

Takođe su pokazali veću prevalenciju različitih zdravstvenih stanja, manji ukupni unos energije i proteina. Učesnici sa najvećim unosom ultra-prerađene hrane pokazali su 60 odsto povećan rizik od niske mišićne mase, prenosi ordinacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari