Posle svega što se dogodilo sa ATP Vojvodinom, želeo bih građanima Srbije da poručim da smo svi pred zakonom i sudom jednaki, osim ako se tužite sa gradom Novim Sadom ili – ne daj Bože – sa državom. U tom slučaju budite spremni da protivna strana koristi sva, čak i nezakonita sredstva da bi dobila spor. Ovaj primer jeste dokaz da i Republičko javno tužilaštvo ustaje u odbranu grada da bi se po svaku cenu odložilo izvršenje.

 Eto, to je pravna država. Srećom, postoji i sud u Strazburu – kaže za Danas Ilija Dević, bivši većinski vlasnik i investitor ATP Vojvodine i tvrdi da „iza svega stoji zamenik republičkog tužioca iz Novog Sada, koji opstruiše ovaj predmet od samog početka, a za račun bankara, političara i kriminalnih grupa“.

On podseća da je to preduzeće kupio u privatizaciji, a investicioni program ispunio već u prvoj godini. Istovremeno, kupio je oko 30 novih autobusa, zaposlio još 200 radnika, otvorio nove linije u međugradskom i međunarodnom prevozu, preuzeo zastupništvo Setre i Mercedesa. U drugoj godini sa Gradom je sklopio ugovor prema kome se obavezao da na placu ATP Vojvodine izgradi novu, savremenu međunarodnu autobusku stanicu, a grad je trebalo da po dobijanju upotrebne dozvole za objekat preusmeri saobraćaj na tu lokaciju. Iako je ugovor i danas na snazi, Grad ga nije ispunio, a pod pritiskom kreditnih obaveza ATP Vojvodina je 2008. otišla u stečaj. Istoga dana je i Agencija za privatizaciju raskinula ugovor sa Devićem, ali on obaveštenje i tom potezu nikada nije dobio. I pored toga, njegov udeo u firmi je sa 82 odsto, posle raskinutog ugovora, a po osnovu priznatog ulaganja, preinačeno u oko 39 odsto. Ipak, spor protiv Grada oko nadoknade za ulaganja traje već više od pet godina, zbog čega se Dević još jednom obratio domaćim institucijama – predsedniku države, premijeru, prvom potpredsedniku vlade, pravosudnim vlastima i Evropskom parlamentu. On je istakao i da se taj predmet nalazi na spisku od 24 sporne privatizacije, ali da je po oceni EP jedini u kome nije oštećena država već investitor. To je ušlo i u Rezoluciju EP o Srbiji, ali se i posle toga nastavlja pritisak. Jedan od primera je i preciziranje tužbenog zahteva, kojim je ATP Vojvodina, po presudi Privrednog apelacionog suda, imala pravo da traži od grada odštetu po svim osnovama, a ne samo zbog izgubljene dobiti u poslovanju nove autobuske stanice.

– Upravni odbor ATP“Vojvodina“ u reorganizaciji, verovatno u dogovoru sa tadašnjim čelnicima Grada, vrši pritisak na advokata preduzeća da odustane od preciziranog tužbenog zahteva i da traži utvrđivanje štete samo od jedne delatnosti (staničnih usluga), čime se bitno umanjuje stečajna masa. Tadašnji direktor preduzeća Mirko Vučinić nije želeo da u tome učestvuje i dao je ostavku, a ja sam u martu prošle godine zbog toga podneo krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu. Međutim, ni po njoj, kao ni po prijavama koje sam dostavljao od 2007. godine, ne postupa se – kaže Dević.

On ističe i da se pritisci na firmu u stečaju ne smanjuju, a posebno ne nakon dobijene prvostepene presude koja je bila u korist ATP Vojvodine, ali je Grad uložio žalbu Privrednom apelacionom sudu u Beogradu. U iščekivanju te odluke, promenila se vlast u Novom Sadu, a novi gradonačelnik je za predmet koji se nalazi u sudskoj proceduri, formirao stručni tim koji je trebalo da da svoje viđenje slučaja. Dan pre objavljivanja presude višeg suda, koja je opet bila u korist ATP Vojvodine, taj tim izašao je sa stavom „da sve zavisi od toga da li je ugovor sa gradom važeći ili ne“.

– Na Skupštini Grada 22. februara ove godine, mimo uobičajene prakse (nikad do tada u dugoj parlamentarnoj istoriji Grada Novog Sada), odbornici donose zaključke, komentarišu presudu Privrednog apelacionog suda, iznose lažne argumente, te bes i nezadovoljstvo građana Novog Sada stanjem u gradu usmeravaju protiv mene lično – navodi Dević u dopisu institucijama i dodaje da je posle pravnog presedana kojim je odloženo izvršenje pravosnažne presude, to način da se izvrši pritisak i na Vrhovni kasacioni sud, koji će odlučivati o reviziji i zahtevu za zaštitu zakonitosti.

U dopisu se navodi i da je veliki broj krivičnih prijava podnet tokom proteklih pet godina, ali da ni za jednu od njih nema povratnu informaciju da li je odbačena ili se po njoj postupa. Zbog toga, iako je predstavku uputio brojnim funkcionerima, njegove nade uprte su u Ministarstvo pravde.

Neće izdržati

Na samom otvaranju autobuske stanice u Novom Sadu bilo je upadljivo odsustvo gradskih i pokrajinskih funkcionera, koji su do tada prisustvovali puštanju u rad daleko manjih investicija. Neposredno potom, priča Dević, stanicu je obišao tadašnji gradonačelnik Inđije (sada pokrajinski sekretar za poljoprivredu) kome je bilo čudno zbog čega Grad koči početak rada. Pozvao je telefonom sadašnjeg visokog pokrajinskog funkcionera i pitao: „Zašto ste ukočili, tužiće vas“. „Neće on izdržati“, glasio je odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari