Ministar pravde Nikola Selaković više nije prihvatljiv sagovornik za advokate, odlučio je juče Upravni odbor Advokatske komore Srbije. Prema rečima Dragoljuba Đorđevića, predsednika AKS, nakon „grube zloupotrebe poverenja“ od strane ministra Selakovića, bilo ko drugi iz Vlade Srbije može da učestvuje u pregovorima, ali ne i on.


Razlog za ovako kategoričnu odluku Komore leži u činjenici da je Ministarstvo pravde, tvrdi Đorđević, posle sastanka održanog u petak, prekršilo načelan dogovor i unilateralno izašlo u javnost sa saopštenjem o postignutom rešenju za obustavu rada advokata.

– Mi smo, u nameri da pronađemo izlaz iz krize, prešli preko odluke Skupštine AKS o zabrani razgovora sa ministrom Selakovićem i u petak se susreli sa predstavnicima Ministarstva pravde. Sastanku su posredovali advokati Borivoje Borović, Dragan Palibrk i Nemanja Berić, a u ime profesije smo prisustvovali Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, i ja. S druge strane je bio celokupan kabinet ministra Selakovića – kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, sastanak je počeo konstruktivno i pronađeno je rešenje za deo zahteva advokata koji se odnosio na visinu poreske osnovice.

– Postigli smo saglasnost da povećanje poreskih obaveza u 2014. godini ne može da bude veće od 41,17 odsto. Takođe, dogovorili smo se o jedinstvenim korektivnim faktorima, čijom primenom povećanje poreza u odnosu na 2013. godinu ne može biti veće od 10 odsto. Istovremeno, odlučeno je da advokatima koji su platili porez po staroj računici taj višak bude uračunat kao akontacija – navodi Đorđević. On dodaje da se sa konstruktivnim delom sastanka prestalo kada je tema razgovora postalo pitanje javnih beležnika i njihovo, za advokate neprihvatljivo, ekskluzivno pravo sastavljanja i overe ugovora kod prometa nepokretnosti.

– Ministar Selaković je predložio da do odluke Ustavnog suda o oceni ustavnosti Zakona o javnim beležnicima i srodnim zakonima advokati okončaju protest, a da se u međuvremenu oformi radna grupa koja bi se bavila pronalaskom obostrano prihvatljivog rešenja. Ja sam rekao da mogu da odem pred organe Komore sa tim predlogom, ali da nisam previše optimističan povodom izgleda da će oni to da prihvate. Odlučili smo da ja to i učinim i da, bez obzira na ishod, izađemo u javnost sa zajedničkim saopštenjem i svakako nastavimo pregovore – kaže predsednik AKS.

Prema njegovim rečima, mimo tog dogovora, Ministarstvo pravde izlazi u javnost sa tim predlogom i predstavlja ga kao gotovo rešenje.

– Potpuno je neprihvatljiv takav način ophođenja Ministarstva pravde prema advokaturi. Ministarstvo nas je grubo zloupotrebilo i ja sigurno više neću razgovarati sa ministrom Selakovićem – navodi Đorđević. On dodaje da u ovom trenutku odluka Ustavnog suda više nije ni presudna.

– Čak i da USS kaže da je Zakon o javnim beležnicima u skladu sa Ustavom, to ne menja suštinu naših zahteva. Mi ne odustajemo od toga da odredbe koje daju ekskluzivno pravo notarima u oblasti prometa nepokretnosti moraju da budu promenjene – zaključio je Đorđević.

Od Ministarstva pravde juče nismo dobili komentar na tvrdnje advokata.

U Bosni sedam godina Čekaju odluku Ustavnog suda

Prema rečima Dragoljuba Đorđevića, jedan od razloga zbog kog predlog Ministarstva pravde o okončanju protesta do odluke Ustavnog suda nije prihvatljiv jeste iskustvo koje su sa istim slučajem imali advokati u Bosni i Hercegovini. „Na nedavno održanom kongresu advokata, predstavnik Advokatske komore BiH Branko Marić je rekao da oni već sedam godina čekaju na odluku da li je Zakon o javnim beležnicima u skladu sa Ustavom“, navodi Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari