Predsednica Kosova Atifete Jahjaga razgovarala je telefonom sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom povodom zadržavanja poslanika Skupštine Kosova Ramuša Haradinaja, potvrđeno je Danasu u kabinetu kosovske predsednice. Kako ističu za naš list, predsednica Jahjaga je objasnila Pahoru da je poternica protiv poslanika i lidera partije Alijansa za budućnost Kosova politička i neosnovana. Ona je ujedno zatražila da se hitno razjasne sve okolnosti njegovog hapšenja i da mu se omogući sloboda kretanja, kao što mu je omogućeno tokom njegove posete Nemačkoj i Austriji.

– Haradinaj, koji je uhapšen u sredu u Ljubljani po poternici koju je za njim izdala Srbija 2006. godine, rekao je juče da se ne plaši izručenja Srbiji, a za slovenačku vlast je rekao da se u njegovom slučaju „ponela sramno“.

– Ja sam u Ljubljani, čekam odluku da mi vrate pasoš kako bih otputovao za Prištinu. Za mene je ova situacija neprihvatljiva, da Slovenija nije to raščistila. Ako nije njihova greška, ako nije sistem pogrešio, onda je to zlonamera vlasti ovde. Ne brinem se za Srbiju uopšte, ja sam građanin Kosova“, rekao je Haradinaj za N1.

Slovenački premijer Miro Cerar je juče u telefonskom razgovoru obećao kosovskom premijeru Isi Mustafi da će ubrzati proceduru u slučaju Ramuša Haradinaja, preneo je portal Koha.net. Premijer Mustafa je, kako se navodi, u razgovoru sa Cerarom izrazio zabrinutost zbog hapšenja lidera Alijanse za bezbednost Kosova, koji je bivši premijer i aktuelni poslanik u kosovskom parlamentu. On je ponovio da nema razloga da se Haradinaj više dovodi u takve situacije, posebno ako se ima u vidu da je njegova nevinost dokazana i pred najvišim međunarodnim pravosudnim instancama.

Inače, Haradinaj je nakon hapšenja u Ljubljani izveden pred istražnog sudiju, nakon čega mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštanje zemlje. Slovenački pravosudni organi, kako su javili tamošnji mediji, proveravaju srpsku poternicu i čekaju eventualni zahtev Srbije za izručenje.

Slovenačkoj agenciji STA na sudu je rečeno da postupak u slučaju Haradinaj vodi na isti način koji bi vodila protiv bilo kojeg drugog stranog državljanina, a na osnovu međunarodne poternice. Haradinaj je pred sudijom izjavio da neće napustiti Sloveniju bez sudskog odobrenja.

Haradinaj je, inače, ranije u izjavi za kosovski portal Gazeta ekspres izrazio razočaranje zbog postupanja slovenačkih organa, koje je uporedio sa srpskim rekavši da je „poternica bila povučena sa svih aerodroma, samo u Ljubljani nije“.

Povodom njegovog pritvaranja reagovali su kosovska vlada i predsednik parlamenta, a pred Ambasadom Slovenije u Prištini održan je protest. AZBK je prenela njegov zvaničan stav kako je „svoju nevinost dokazao pred međunarodnim sudom“. Haški sud, podsetimo, oslobodio je 2012. Haradinaja optužbi za ratni zločin.



 

Rezolucija za slobodu



Kosovski parlament je izglasao Rezoluciju povodom hapšenja nekadašnjeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja u Ljubljani. Tim dokumentom se traži od Vlade Slovenije da bezuslovno i momentalno vrati diplomatski pasoš lideru Alijanse za bezbednost Kosova i dozvoli mu povratak u Prištinu. Rezolucijom se traži i da kosovska vlada od Brisela zatraži „čišćenje“ Interpolovih poternica, a Sloveniji zbog hapšenja bivšeg premijera uputi protestnu notu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari