Iako trijumfalno najavljivana, obustava protesta advokata će stupiti na snagu tek pošto i jedna i druga strana ispoštuju svoj deo dogovora. Da bi suđenja počela da se održavaju, neophodno je da skupština Advokatske komore Srbije donese odluku o prekidu štrajka. Ipak, sasvim je izvesno da će oni prekid protesta usloviti usvajanjem dogovorenih izmena Zakona o javnom beležništvu i srodnih zakona u Skupštini Srbije i njihovim potonjim objavljivanjem u Službenom glasniku.


Advokati su prvi na potezu. Najpre je, nekoliko dana po sklapanju sporazuma, Upravni odbor AKS prihvatio potpisano. Zatim je isto postupio i Upravni odbor Advokatske komore Beograda. Međutim, sledeći i odlučujući korak bi mogao da se pokaže znatno težim. Naime, da bi sporazum postao važeći i advokati posle skoro četiri meseca prekinuli sa štrajkom, neophodno je da tako odluči skupština AKS, čija je sednica zakazana za 16. januar. Ipak, niko od sagovornika Danasa nije sa sigurnošću mogao da kaže da li će ovo telo prihvatiti sporazum, iako svi očekuju da to bude epilog sednice.

Razlog za umereni skepticizam može da se pronađe na zvaničnom sajtu protesta advokata, na kom se sve češće mogu pročitati stavovi advokata koji se protive sporazumu sa Ministarstvom pravde. Zajednička crta svih prigovora je negodovanje zbog toga što će i nakon najavljenih promena zakona i dalje biti u upotrebi termin solemnizacija. Drugim rečima, advokatima smeta to što će ugovore o prometu nepokretnosti, ugovore o doživotnom izdržavanju, ugovore o ustupanju i raspodeli imovine za života i ugovore o regulisanju imovinskih odnosa bračnih i vanbračnih partnera, postojećim sporazumom javni beležnici morati da potvrde i u skladu sa tim preispitaju volju i namere stranaka, sve sa opcijom da odbiju da potvrde ugovor. Ipak, kako je nedavno za Danas objasnila Jasmina Milutinović, učesnica pregovaračkog tima koji je dogovorio sporazum, odluka notara da odbije da potvrdi ugovor podvrgnuta je sudskoj kontroli umesto kontroli Javnobeležničke komore, kako je ranije zakonom to bilo definisano. Takođe, pojedini advokati ne mogu da pređu preko činjenice da se odustalo od zahteva za smenu ministra pravde Nikole Selakovića. Konačan odgovor na pitanje koja će struja odneti prevagu na skupštini AKS, dobićemo 16. januara po završetku glasanja.

Tek nakon pozitivne odluke skupštine AKS može se očekivati i potez Ministarstva pravde.

Ministarstvo čeka odluku AKS

„Ministarstvo pravde čeka da ga Advokatska komora Srbije obavesti da li je u skladu sa svim njenim procedurama prihvaćen Sporazum od strane advokata Srbije. Nakon toga, Ministarstvo pravde će pokrenuti proceduru za usvajanje izmena zakona“, navodi se u odgovoru Ministarstva pravde upućenom našem listu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari