Kompanija Redwood hotels u vlasništvu biznismena Srbe Ilića objavila je da prodaje šest hotela, kompleks, zemljište i restoran u Srbiji.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Reč je o hotelima „Ambasador“, „Nais“, „Grand“ u Nišu i „Ozren“ i „Partizan“ u Niškoj Banji, kao i „Park“ u Rumi, restoran „Ozren“ u Niškoj Banji i kompleks i zemljište Nais u Nišu. Cena za hotel „Ambasador“ je 3,5 miliona evra, „Nais“ 3,2 miliona evra, „Ozren“ 1,69 miliona evra, „Partizan“ 1,69 miliona evra, restoran „Ozren“ 590.000 evra, kompleks „Nais“ 3,5 miliona evra, zemljište Nais 990.000 evra dok cena hotela „Grand“ i „Park“ nije utvrđena.

Milan R. Kovačević, ekspert za strana ulaganja, kaže za Danas da je prodaja hotela, restorana, kompleksa i zemljišta u vlasništvu Redwood hotels rezultat loše sprovedene privatizacije u Srbiji. – Srba Ilić je kupio preduzeće „Srbija-turist, u međuvremenu je uložio i novac kako bi se poslovanje unapredilo i kapaciteti proširili međutim nije mu dozvoljeno da upravlja kako bi poslovao profitabilno. Ta imovina mu je oduzimana pa potom vraćanja, međutim toliko je bila izraubovana u tom procesu da jednostavno on više nije u stanju da posluje normalno i prinuđen je da je proda i na taj način spase bar deo novca koji je uložio – objašnjava Kovačević. On ističe da će Srba Ilić sasvim sigurno od prodaje izvući manje novca od onog koji je uložio a da je najveći gubitnik u celom slučaju Srbija. – To što se dešava Srbi Iliću je slučaj jednog investitora, međutim najveći problem je taj što je privatizacija u Srbiji sprovedena na nakaradan način, čime je i državi naneta velika šteta. Sama činjenica da je poništena jedna trećina privatizacija dovoljno govori da je sve rađeno na pogrešan način i da je napravljena neprocenjiva šteta – naglašava Kovačević.

Srba Ilić je svojevremeno kupio Srbija-turist za milion dolara.

G. Vlaović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari