Iako je danas zvanično prvi radni dan kada novo rukovodstvo ulazi u Železaru Smederevo, nakon u subotu potpisanog ugovora o upravljanju tom fabrikom između Vlade Srbije i holandskog HPK inženjeringa, direktor Bojan Bojković kaže da su sastanci i razgovori o narednim koracima počeli već juče.

– U osam sati kreće sastanak sa izvršnim direktorima, direktorima svih pogona i novim menadžmentom, a razgovaraćemo o svim akcijama koje su potrebne kako bi ispunili plan – kazao je juče Danasu Bojković.

Osim što će sva 5.042 radnika ostati na radnim mestima i što će im plate biti uvećane za 10 odsto, kako je rekao premijer Vučić u Smederevu nakon potpisivanja ugovora, HKP je obećao i rezultate među kojima su postizanje profitabilnosti posle šest meseci rada i paljenje druge visoke peći u 2016, kada bi proizvodnja morala da dostigne 1,5 miliona tona čelika. Železara sada proizvodi samo 350.000 tona godišnje, dok je maksimalni kapacitet proizvodnje čak 2,2 miliona tona.

U upravi Železara će pored 12 članova koje će postaviti HPK inženjering biti i 12 članova koje će imenovati Vlada Srbije, a njihova ukupna mesečna primanja, kako je ranije rečeno, biće 340.000 dolara. Nezavisno od toga, menadžment ugovor podrazumeva da „profesionalni upravnik“ zaradi i deo profita koji to Železara bude zarađivala.

Iako će firmom rukovoditi HPK, država će kao jedini vlasnik zadržati pravo veta na odluke od strateškog značaja, kao što su dugoročni prodajni ugovori ili nabavka materijala. HPK je dobila trogodišnji menadžment ugovor, koji može biti prekinut u slučaju privatizacije, ali još nije poznato da li će Vlada moći da otpusti ovu firmu i u slučaju da ne uspe da postigne rezultate koje je obećala. Najavljeno je i da će HPK uložiti 20 miliona dolara u Železaru, ali će taj iznos biti dat u robi bez ikakvih garancija, ali i dalje ostaje nerazjašnjeno da li će to biti pozajmica Železari ili nešto drugo, budući da HPK nema vlasnički udeo u toj kompaniji.

Čelni ljudi HPK inženjeringa su Džon Gudiš, nekadašnji izvršni direktor američke kompanije Ju-Es stil, koja je do 2012. bila vlasnik Železare, i slovački biznismen Petar Karamaš. Gudiš je na potpisivanju ugovora rekao da je teško odmah reći koji će biti prvi koraci, te da će mu biti potrebno nekoliko dana da prouči situaciju, odnosno odakle dolaze sirovine, ko su kupci i kakve su prodajne politike. „Kad procenimo gde se nalazimo, tad ćemo imati precizan plan kako da nastupimo u budućnost“, rekao je Gudiš. Ipak, kazao je da se „neće puno vremena provesti u pričanju šta treba da se uradi, već će to da se čini“.

Kako je Vučić izjavio, potpisivanje ugovora sa novim menadžmentom Železare imaće direktan uticaj na BDP od 05, do 0,6 odsto, i da neće biti dodatnih troškova. Država neće više da subvencioniše Železaru, čije poslovanje je do sada Srbiju koštalo između 10 i 12 miliona evra mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari