Dinar je i juče nastavio vrlo blago jačanje, pa je indikativni kurs za danas dostigao 120,1333 dinara za evro, što je za nešto više od jedne pare niži kurs od jučerašnjeg. Skok dinara bi ove nedelje, međutim, bio neuporedivo oštriji da Narodna banka Srbije nije prekjuče intervenisala kupovinom čak 60 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, što je odluka koju ekonomisti jednoglasno podržavaju.

Na taj način centralna banka je reagovala na pojavu velike ponude evra u trgovanju i sprečila da dinar naglo dobije na vrednosti. Iako nije poznat tačan razlog ovako velikog talasanja na deviznom tržištu, ekonomisti smatraju da je moguće da je okidač bila želja investitora da kupe dinarske hartije od vrednosti koje će Uprava za javni dug Srbije danas ponuditi na prodaju u iznosu od čak tri milijarde dinara. Za tu kupovinu su potrebni dinari, pa je moguće da su zainteresovani kupci prodali evre kako bi bili spremni za aukciju.

– Kupovina evra da bi se sprečilo jačanje dinara predstavlja dobru politiku Narodne banke. Mi i dalje imamo visok spoljni deficit, tako da nam jačanje domaće valute ne bi odgovaralo – kaže za Danas Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, od početka godine najviše priliva u Srbiju bilo je zbog ulaganja u državne hartije od vrednosti, pa je moguće da je to i ovog puta bilo uzrok rastu tražnje za dinarima. On, međutim, napominje da je moguće da su u pitanju bili i drugi razlozi, to jest da je neka banka imala veći devizni priliv i da su joj bili potrebni dinari.

– U svakom slučaju je dobro što je NBS ovako reagovala, a čak bi bilo dobro i kada bi dinar malo oslabio – kaže Arsić.

Sa njegovom ocenom se slaže i saradnik Instituta za evropske studije Goran Nikolić, koji objašnjava da je za izvozna preduzeća bitno da dinar ne bude prejak.

– Dobro je što je NBS to uradila. Centralna banka je na taj način sprečila da jak dinar učini srpsku privredu manje konkurentnom. To je dobra odluka – zaključuje Nikolić.



 

Za dva dana 67 miliona evra duga



Država je u poslednja dva dana organizovala dve aukcije hartija od vrednosti, kojima se dodatno zadužila. Prvo je juče na prodaju ponudila emisiju od 50 miliona evra obveznica u evro znaku, od kojih je prodala 42,07 miliona evra, a danas će ponuditi još tri milijarde dinara obveznica u domaćoj valuti. Pošto su hartije iz završene aukcije bile denominovane u evrima, ta emisija nije mogla uticati na jačanje tražnje za dinarima. Na jučerašnjoj aukciji hartije su prodate uz godišnji prinos (kamatu) od 2,85 odsto, a uspešnost emisije je bila 84 odsto. Pod uslovom da današnja aukcija bude potpuno uspešna, to će značiti da se Srbija za dva dana zadužila za novih 67 miliona evra.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari