Beograd – Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo položili su juče na Novosadskom putu kod Lakat krivine kamen temeljac za izgradnju Mosta prijateljstva Kine i Srbije, koji će povezivati Zemun i Borču. To je ujedno bio i centralni događaj u okviru posete kineskog zvaničnika Beogradu.

– Zajednički projekat Srbije i Kine, izgradnja mosta Zemun – Borča, predstavlja značajnu investiciju koja će povećati zaposlenost i stopu privrednog rasta u Srbiji. Najbolji način za povećanje zaposlenosti predstavlja izgradnja infrastrukturnih projekata koji se podižu širom Srbije – izjavio je predsednik Tadić. On je dodao da će izgradnja ovog mosta omogućiti izlazak Beograda na drugu stranu Dunava, na kojoj će se graditi veliki poslovno-stambeni kompleksi.

Tadić je naglasio da je Kina značajna ekonomska i politička sila čije je prisustvo od presudnog značaja u svakom delu sveta. Prema Tadićevim rečima gradnja mosta Zemun – Borča počeće u aprilu 2011, a završetak radova očekuje se na proleće 2014. godine.

Predsednik Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo je podsetio da je izgradnja Mosta prijateljstva dogovorena tokom posete predsednika Tadića u avgustu prošle godine Kini, čime je započeta nova stranica u istoriji ekonomskih odnosa dve zemlje. On je naglasio da njegova poseta Srbiji treba da predstavlja podstrek razvoju strateškog partnerstva i trgovinsko-ekonomskih odnosa dveju zemalja.

Izgradnja mosta Zemun-Borča predstavlja novi model realizacije velikih infrastrukturnih i razvojnih projekata u Srbiji i bazira se na bilateralnom sporazumu između Srbije i Kine. Ugovorom o izvođenju radova utvrđeno je da firme i građevinski materijali iz Srbije učestvuju sa najmanje 45 odsto u ukupnom obimu finansijske vrednosti projekta. Sredstva potrebna za realizaciju obezbediće u iznosu od 85 odsto kineska strana, preko Eksim banke, dok će preostalih 15 odsto biti pokriveno iz Nacionalnog investicionog plana, a projektom izgradnje rukovodiće Ministarstvo za NIP.

Pored mosta, projekat podrazumeva i izgradnju pristupnih saobraćajnica, tako da će autoput na tom delu obilaznice oko Beograda, koji povezuje Zemun sa Borčom i dalje izlazi na zrenjaninski i pančevački put, sa osam manjih mostova i nekoliko petlji, biti izgrađen u dužini od 21,5 kilometara. U postupku pregovaranja sa kineskim partnerima cena mosta je sa 320 miliona evra spuštena na 170 miliona evra. Finansijski ugovor između Vlade Srbije s jedne strane, i kineske Eksim banke s druge strane, biće potpisan sutra, kada počinje da teče i rok od tri godine za završetak mosta i dve godine za saobraćajnice.

Potpisano više sporazuma

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Vu Banguo juče je najpre obišao Dom Narodne skupštine, gde ga je dočekala predsednica Skupštine Srbije Slavica Djukić -Dejanović. Predsednici dva parlamenta razgovarali su o unapređenju parlamentarne saradnje, a zatim je upriličen susret sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa Kinom. U okviru posete srpskom parlamentu, potpisano je nekoliko sporazuma između ministara finansija Diane Dragutinović, zdravstva Tomice Milosavljević i kulture Nebojše Bradića i kineske strane, kao i uručivanje donacije kineskog parlamenta Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari