Sudar vozova u tunelu kod Pančevačkog mosta: Četiri osobe odvezene u Urgentni centrar, nema poginulih 1Foto: MUP

Putnički i teretni voz sudarili su se u tunelu Vukov spomenik-Pančevački most, u blizini izlaza ka Pančevačkom mostu. Vatrogasci evakuisali povređene putnike. Ekipe Hitne pomoći pregledale 13 osoba, od kojih su četiri prevezene u Urgentni centar, niko nije životno ugrožen.

Večeras u 18.26 sati dogodila se nesreća na pruzi kod Pančevačkog mosta, kada je BG Voz, koji je saobraćao od Karađorđevog parka prema Ovči naleteo na zadnji deo teretnog voza koji je stajao na pruzi kod Pančevačkog mosta i čekao na dalju vožnju, saopšteno je iz „Infrastrukture železnica Srbije“.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, po dolasku na lice mesta sudara vozova u tunelu Vukov spomenik – Pančevački most, da je najvažnije da nema poginulih.

“Najvažnija vest je da nema smrtno stradalih i da su svi putnici izašli iz voza,” rekao je Dačić. O svim okolnostima u vezi sa ovim sudarom vozova i o načinu na koji je izvšeno spšavanje reći će i ministar Goran Vesić, direktorka Železnice Srbije Jelena Tanasković, kao i moj pomoćnik Luka Čaušić koji je načelnik Sektora za vanredne situacije i rukovodio je akciojom ovde. Ovde su i vatrogasci koji su odigrali ulogu spasilaca jer hitna pomoć nije mogla da priđe do povređenih ljudi”, navodi se u saopštenju MUP-a.

Dačić je dodao da su prisutni vatrogasci-spasioci, koji su učestvovali u akciji spasavanja, povređene putnike izvukli kroz evakuacioni izlaz, odnosno tunel, za koji 99 odsto građana uopšte i ne zna čemu služi.

Dačić je objasnio da hitna pomoć praktično nije mogla ni da priđe, pa su vatrogasci odigrali tu važnu ulogu i izvukli sve povređene, kao i sve putnike.

“Ono što je važno da znamo, imali smo i sreće da nije bilo poginulih. U ovakvim nesrećama gde je ljudski faktor uzrok ima i nesreća sa najtežim ishodom. Ovako nešto ne sme više da se ponavlja iz ovog treba izvući pouku, ali je najvažnije od svega da nema mrtvih,” zaključio je Dačić.

Sudar vozova u tunelu kod Pančevačkog mosta: Četiri osobe odvezene u Urgentni centrar, nema poginulih 2
Foto: Nova.rs / Printskrin

Ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić koji je takođe bio na licu mesta rekao je da nema žrtava i životno ugroženih u sudaru putničkog i teretnog voza u tunelu Vukov spomenik – Pančevački most, dodajući da je, prema informacijama očevidaca, Beovoz je prošao kroz zaštitno svetlo koje ne dozvoljava prolaz i udario u tereni voz koji je čekao dozvolu.

“Pregledano 13 osoba, četiri su prevezene u Urgentni centar. Među njima su mašinovođa i kondukter, koji su zadobili prelome, kao i dva putnika“, rekao je Vesić i dodao da je pored toga devet putnika pregledano i pušteno kući, pošto nisu imali nikakve povrede.

Vesić je novinarima kod stanice Pančevački most rekao da će konkretnije informacije imati posle zvaničnog izveštaja Komisije Infrastruktura železnica.

Prema rečima ministra, ljudski faktor je uzrok, ali će se zakonom predviđeni postupci pokrenuti posle izveštaja.

Saobraćaj je obustavljen i tako će biti do sutra prepodne.

Vesić je zahvalio MUP-u i vatrogascima na brzom reagovanju i najavio da će saobraćaj biti normalizovan sutra ujutro ili do podneva.

Saobraćaj van tunela normalno funkcioniše, dok će saobraćaj na pruzi biti obustavljen do sutra prepodne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari