Puštanjem u rad novog izvora mineralne vode „Snežnik“ u Vrnjačkoj Banji, Specijalna bolnica Merkur u poslednjih godinu dana realizovala je svoju najveću investiciju vrednu više od 11 miliona dinara. Time je dugoročno rešila problem zaštite ovog mineralnog izvora, koji je poslednjih desetak godina zbog sanitarne neispravnosti više puta privremeno zatvaran.

U prethodnih godinu dana istraživanja za pronalaženje novog vodonosnog sloja za ovaj izvor rađena su po projektu Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda. Bušenje na 180 m, koje je za 110 m dublje od prethodne bušotine, pokazalo je veću izdašnost vode čija je stalna temperatura 17 stepeni. Novu bušotinu na upotrebu je predao državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i ocenio da je „Specijalna bolnica, kao lider banjskog turizma, ovim investiranjem pokazala da je i lider u pristupu lečenja svojih pacijenata, ali i stvaranju uslova za razvoj zdravstvenih i turističkih resursa banje“.

Generalni direktor Specijalne bolnice Dejan Stanojević podsetio je da se za lekovitost vode sa ovog izvora zna još od 19. veka i da o njenim „čudotvornim dejstvima svedoče mnogobrojni dugogodišnji pacijenti Merkura“.

– Prema dosadašnjim saznanjima i podacima iz medicinske literature, voda sa „Snežnika“ uspešno se koristi kao dodatno sredstvo u terapiji hroničnog gastritisa, stanja posle hirurških intervencija želuca, šećerne bolesti, gihta – naglasio je Stanojević, koji je, za desetak godina, sa svojim timom od ove ustanove napravio zdravstvenog giganta sa najsavremenijom medicinskom aparaturom i dijagnostikom.

Voda sa mineralnog izvora „Snežnik“ više puta nije mogla da se koristi zbog prisustva fekalnih bakterija. Krivica je pripisana ekspanzivnoj izgradnji stambenih objekata i komunalnoj infrastrukturi koja to ne može da prati. Mineralna voda je postala sanitarno neispravna i to je nateralo Specijalnu bolnicu da uđe u ovu veliku investiciju. Ova zdravstvena ustanova gazduje sa četiri mineralna izvora – „Topla voda“, „Snežnik“, „Slatina“ i „Jezero“. Važi za najuspešnije vrnjačko preduzeće i prema podacima iz prethodnog perioda u njoj godišnje boravi 30 odsto od ukupnog broja banjskih gostiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari