Zastava Oružje ove godine ostvarila je čak za 54 odsto veću proizvodnju nego u prethodnoj. Na izmaku ove godine, prodato je oružja za oko 2,4 milijarde dinara, pri čemu izvoz na američko i ostala svetska tržišta, u vrednosti od 25,4 miliona dolara, čini 90 odsto plasmana.

– Nastavili smo proces poslovno-finansijske konsolidacije fabrike, pa 2013, prvi put posle 15 godina, završavamo bez ijednog dinara subvencija. Uspeli smo ove godine da kreditno zaduženje preduzeća kod poslovnih banaka smanjimo za 200 miliona dinara, i time umanjimo plaćanje skupih kredit, na koje smo u 2013. platili kamate od milion evra. U 2013. smo iz sopstvenih sredstava investirali milion i po evra u kupovinu jedanaest najsavremenijih CNC mašina, zatim u prepokrivanje proizvodnih hala, kao i tekuće i investiciono održavanje opreme i mašina, koje su u proseku stare oko 40 godina, kazao je juče za naš list direktor Zastave oružja Rade Gromović, naglašavajući da sa ponosom iznosi činjenicu da je ta fabrika ove godine zaposlila 245 mladih proizvodnih radnika.

U Zastavi oružju se, prema njegovim rečima, nadaju da će proces konverzije dugova i obaveza u državni ulog u kapitalu u najskorijem periodu biti realizovan.

– Za narednu godinu imamo investicione projekte vredne sedam miliona evra, kao i već ugovorene izvozne poslove u vrednosti od jedanaest miliona dolara. Cilj nam je da Zastava oružje u 2014. postane profitabilno preduzeće, kaže Gromović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari