– Četiri nova ruska dizel motorna voza koja je Srbija kupila od Rusije zahvaljujući ruskom kreditu, uključena su u saobraćaj, a uskoro će stići i preostala 23 – najavila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona je juče pustila u rad novu kompoziciju na relaciji Beograd – Vršac tako što se provozala zajedno sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Čepurinom, predstavnicima srpskih i ruskih železnica i novinarima.

– Kupili smo ukupno 27 novih ruskih vozova, za sto miliona dolara, i ta nabavka je sprovedena u okviru nastavka reformi srpske železnice. Sva četiri pristigla voza uključena su sada u saobraćaj i i to dva na relaciji Beograd Dunav stanica – Vršac i po jedan na relacijama Zrenjanin – Kikinda i Zrenjanin-Beograd. Celokupan ruski kredit od ukupno 800 miliona dolara, biće realizovan do kraja 2017. godine i uz nabavku vozova obuhvatiće i rekonstrukciju i izgradnju više od 150 kilometara pruga. Reč je o rekonstrukciji šest deonica na Koridoru 10, ukupne dužine 110 kilometara, obnovu dela barske pruge, gradnju pruge Beograd-Pančevo i Stara Pazova-Novi Sad – rekla je Mihajlovićeva i dodala da je vrednost svih projekata koji se realizuju na železnici milijardu i po evra, a zajedno sa predviđenom modernizacijom pruge Beograd-Budimpešta kroz Srbiju, vrednost iznosi više od dve i po milijarde evra.

Prvi potpredsednik Ruskih železnica Aleksandar Mišarin rekao je da Rusija pridaje veliku pažnju realizaciji projekata predviđenih ruskim kreditom i da predstavnici srpskih i ruskih železnica sjajno sarađuju i da uče jedni od drugih. Prema rečima ambasadora Ruske federacije Aleksandra Čepurina, saradnja Srbije i Rusije napreduje u raznim oblastima privrede i postoje ogromne mogućnosti koje još nisu iskorišćene.

Inače, vozovi kupljeni od ruske kompanije Metrovagonmaš, saobraćaju na neelektrificiranim prugama, u lokalnom i regionalnom unutrašnjem saobraćaju, a reč je o savremenim klimatizovanim garniturama sa po 246 mesta, 120 za sedenje i 126 za stajanje, a njihova brzina je 120 kilometara na sat. To je, prema rečima ministarke, ujedno i cilj modernizacije pruga u Srbiji, gde je sada prosečna brzina tek oko 45 kilometara na sat.


Podrška za Vazduhoplovnu akademiju

Ministarka Zorana Mihajlovićposetila je juče i Vazduhoplovnu akademiju (SMATSA) u Vršcu ističući da je ta institucija svetski poznata po kvalitetu obuke i da će država nastaviti da joj pomaže kako bi se taj nivo održao. Mihajlovićeva se tom prilikom upoznala sa načinom obuke pilota i isprobala simulator letenja, a predstavnici Agencije za kontrolu letenja su ocenili da nije imala nijednu grešku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari