O statusu privatizovanih preduzeća iz Nibens grupe neće odlučivati Ministarstvo za infrastrukturu jer je to u nadležnosti Agencije za privatizaciju, a eventualno se to pitanje, ako radnici budu tražili, može rešavati na Vladi. Međutim, ono što mi možemo da učinimo jeste da nijedan radnik ne ostane bez posla. Zaposlene na Koridoru 10 preuzećePutevi Užice, koje je pre izvesnog vremena od PZP Beograd preuzelo i lidersku poziciju u konzorcijumu za deonice koje su dobili. Ne znam šta će biti sa tim preduzećima, ali garantujem da radnici neće ostati bez posla, samo očekujem da rade, a ne da štrajkuju – izjavio je za Danas ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.


Preduzeća iz Nibens grupe upošljavaju oko 5200 radnika, a oni već nekoliko meseci protestuju tražeći raskid privatizacije i isplatu zaostalih zarada., Vlasnik preduzeća iz Nibens grupe Milo Đurašković, zbog sumnji da je malverzacijama oštetio za 32 miliona evra kruševački FAM, uhapšen je pre dve nedelje sa gotovo celim menadžmentom. Đurašković je, naime kao fizičko lice, preko firmi u kojima je jedini ili većinski vlasnik, kupio desetak preduzeća, a obaveze prema Agenciji u potpunosti je izmirio za PZP Niš, Ineks, Srbijaautoput, PZP Kragujevac i PZP Vranje. Ta preduzeća mogla bi da pređu u ruke države jedino po Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalom, ali bi u tom slučaju morala da postoji pravosnažna osuđujuća presuda, na koju će se, imajući u vidu dinamiku našeg pravosuđa, još pričekati. Ugovori za PZP Beograd, Vojvodina put, Budućnost, Partizanski put, FAM i ZGOP još su u fazi realizacije, i država bi mogla da ih raskine ukoliko ustanovi da vlasnik ne poštuje odredbe ugovora.

– Nije tačna informacija koja se ovih dana pojavila u medijima, da će ugovor o prodaji kruševačkog FAM-a biti raskinut. Kontrole jesu pažljivije u tom preduzeću, jer su nas i radnici obavestili da je tamo haos. Proverava se i realizacija ugovora u ostalih šest firmi koje su u sistemu kontrole, ali zvanično, ta preduzeća nemaju poseban status zbog toga što je njihov vlasnik uhapšen. Vrlo oprezno ćemo odlučivati o tom pitanju, jer se bojimo „domino efekta“, da se poništavanjem jednog ugovora, ne uruši čitav sistem povezanih preduzeća što bi otvorilo nove socijalne probleme. Mislim da će odluka o tome biti ipak doneta na višem nivou, u Vladi – rekao je za naš list Dušan Belanović, direktor Sektora za informisanje u Agenciji za privatizaciju.

Radnici Nibens grupe, ipak očekuju da se stvari rešavaju mnogo brže i na jučerašnjem sastanku Odbora samostalnih sindikata putara, zaključeno je i da će početkom narednog meseca organizovati masovne proteste ukoliko Vlada do tada ne reši status tih firmi.

– Tražimo da se raskine ugovor o privatizaciji bar za šest preduzeća koja su još u sistemu kontrole Agencije, da te firme uđu u restrukturiranje, da se vrate na trase koridora i da nam se obezbedi isplata zaostalih zarada. Mi smo pre nekoliko dana od Puteva Užice primili zvanično pismo kojim raskidaju saradnju, tako da više radnici Nibensa nisu na gradilištima. S druge strane, i kada bi se vratili, naši računi su blokirani, mi nemamo para ni za energente ni za bitumen, ne možemo da organizujemo posao. Zbog toga nam je trebao susret sa predstavnicima ministarstava ekonomije i finansija, da utvrdimo da li postoji način da se obezbede obrtna sredstva, ali se oni nisu pojavili na sastanku, došli su samo predstavnici Ministarstva za infrastrukturu – rekao je za Danas Milan Jovanović, predsednik sindikata u PZP Beograd.

On je dodao da je bilo reči i o predlogu da se radnici iz Nibens grupe angažuju preko drugih firmi na koridorima, ali tvrdi da bi to moglo da bude samo privremeno rešenje.

– Od 840 zaposlenih u PZP Beograd, oko 120 je na određeno vreme i njih verovatno očekuje raskid ugovora. Realno, oko 700 zaposlenih moglo bi da bude angažovano do godinu dana preko drugih firmi, ali ako to bude prihvaćeno, sindikati će vrlo pažljivo pratiti ugovore koji se sa njima sklapaju – objasnio je Jovanović.

Putevi Užice: Korektno

Užice – Deo radnika i mehanizacije Nibens grupe biće angažovani kako bi se nastavili radovi na Koridoru, i mi ćemo im omogućiti sve potrebne resurse da rade za naše preduzeće. Reč je o delu radnika Nibens grupe koji su i ranije bili angažovani, zatim o vozačima, mašinistima, onima koji rade u asfaltnim bazama… Mislim da je to korektno i prema tim radnicima, a biće i korisno jer će se radovi na Koridoru nastaviti – rekao je za Danas Milan Bojović, direktor preduzeća Putevi Užice, ali nije mogao da precizira koliko će tačno radnika biti angažovano. N. Kovačević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari