Odluka države da Srpska banka obustavi rad sa stanovništvom te da zatvori sve svoje šaltere širom zemlje, osim jedne u Beogradu, dovela je do ogromnih gužvi po unutrašnjosti Srbije, jer su građani navalili da ugase račune pre 22. januara, koji je određen kao poslednji datum do kog će filijale raditi. Osim redova u kojima se ponegde, kao u Kraljevu, čekalo satima, klijente Srpske banke je iziritirala i naredba da moraju banci odmah da plate sva dugovanja po dozvoljenom minusu i kreditnim karticama, kao i (dez)informacije o tome da će morati da odmah vrate čakove i uzete kredite i da im ispisani čekovi neće biti uvaženi.


Iako se Srpska banka ni juče nije detaljnije oglašavala ovim povodom, ministar odbrane Branislav Gašić reagovao je tvrdnjom da su odluke promenjene, tako da će građanima biti ostavljeno više vremena da ugase svoje račune, a neće morati ni da prevremeno vraćaju dugove banci po osnovu minusa ili kartica.

Gašić je čak rekao i da će Srpska banka aktivirati čekove koje su njeni klijenti već iskoristili onda kada dospeju, ali da očekuje da joj neiskorišćeni čekovi budu vraćeni. Dakle, ako neki ček dospeva za tri meseca, klijent će tek tada morati da banci da novac za taj ček.

Kako je precizirao ministar, prethodna vest da će građani morati da vrate kompletne kredite koje su uzeli, nije tačna. Oni će morati da vraćaju samo dospele obaveze, a kako tvrdi, i za to će im biti produžen rok u skladu sa ugovorima koje su sa bankom potpisali.

Budući da će Srpska banka ugasiti sve filijale osim jedne, građani će svoje obaveze moći da izmiruju plaćanjem u pošti.

Iako su na ovaj način klijenti umireni, jer neće morati da odmah nađu novac za plaćanje dugova po minusu, činjenica ostaje da će Srpska banka ugasiti poslovnice, te da će, kada jednom redovno otplate ove dugove, njeni klijenti iz unutrašnjosti najverovatnije ipak morati da putuju u Beograd da bi mogli da ugase račun.

Ministar Gašić je zato juče pozvao građane da ne žure u poslovnice da zatvore račune, jer za to imaju dovoljno vremena, ali je do juče gužvi ipak i dalje bilo. U međuvremenu, Srpska banka je iz Beograda poslala „pojačanje“ u svoje najopterećenije ispostave po Srbiji, naročito u Kraljevu, što bi trebalo da ubrza posao i smanji redove.

„Obaveštavamo klijente da će sve ekspoziture Srpske banke biti zatvorene do kraja januara, izuzev ekspoziture u Beogradu. Pozivamo klijente banke da dođu u svoje matične ekspoziture radi okončanja poslovnog odnosa sa Srpskom bankom. Računi i kreditne obaveze kao što su dozvoljena prekoračenja, kreditne kartice i čekovi građana, a koje klijenti nisu u mogućnosti da izmire, odnosno zatvore u pomenutom roku, biće prenete u ekspozituru Beograd i važiće do dospeća. Oročeni štedni ulozi su sigurni, a po isteku ugovorenih rokova mogu se podići u ekspozituri Beograd. Svi krediti ostaju u banci uz nepromenjene ugovorene uslove, a svim klijentima je omogućeno da ubuduće nesmetano otplaćuju svoje rate bez naknade na šalterima Pošte širom zemlje“, stoji u jučerašnjem obaveštenju na sajtu Srpske banke.

Pitanja bez odgovora

Do zaključenja ovog broja Srpska banka nije odgovorila na pitanja Danasa u vezi s gašenjem poslovanja sa stanovništvom. Tako ostaje nejasno kako će banka rešiti problem sa sefovima u ekspoziturama u unutrašnjosti, koje će biti ugašene, a gde građani do njihovog zatvaranja ne dođu da preuzmu sadržaj. Nejasno je i da li će oni koji ne ugase račune na vreme morati na kraju ipak da putuju u Beograd da bi to uradili, nakon što izmire sve obaveze prema banci. Ne zna se ni da li će građani nastaviti da plaćaju redovne usluge, poput održavanja tekućeg računa, ako ga ne ugase do kraja meseca, ili ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari