Sindikati fabrika Prva iskra iz Bariča, Prvog partizana iz Užica, Milana Blagojevića iz Lučana, Krušika iz Valjeva, Slobode iz Čačka i Zastava oružje, koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbije (OIS) odlučili su juče da republičkoj Vladi upute zahtev da radnici Odbrambene industrije Srbije budu izuzeti iz odluke Vlade kojom se umanjuju zarade zaposlenima u tim preduzećima.


Sindikati fabrika OIS zaključili su da je neodrživo dalje finansijsko kažnjavanje radnika koji svakodnevno u teškim, opasnim i rizičnim uslovima stvaraju nov proizvod koji je gotovo potpuno izvozno orijentisan. Pogoršavanju socijalno-ekonomskog statusa radnika ovih fabrika, pored umanjenih zarada, doprinose i svakodnevna poskupljenja proizvoda opšte potrošnje, navodi se u jučerašnjem zajedničkom saopštenju oružarskih sindikalnih organizacija.

Radnici fabrika Odbrambene industrije Srbije, ističe se nadalje, do sada su od svojih zarada izdvojili više od 200 miliona dinara koji su uplaćeni u budžet Srbije čime su dali značajan doprinos sprovođenju ekonomskih reformi.

– Sindikati koji štite interese oko 7.000 radnika zahtevaju od Vlade Srbije i Ministarstva odbrane da izuzmu radnike proizvodnih fabrika koje su u većinskom državnom vlasništvu iz kategorije onih koji su obuhvaćeni uredbom o umanjenju zarade i da se plate zaposlenih u ovim fabrikama vrate na pređašnji nivo, poručili su juče nadležnima čelnici sindikata šest najvećih i najznačajnijih domaćih vojnih fabrika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari