Iako je leto i sezona godišnjih odmora, u Kragujevcu radnički protesti i štrajkovi ne jenjavaju. Naprotiv, nakon nedavnih štrajkova zaposlenih u Niskogradnji, Gradskim grobljima, Šumadija sajmu te legalnih taksista i drugih, nove proteste juče su najavili, opet taksisti, ali i radnici kragujevačkog Centra za strna žita, ustanove čija je imovina nedavno otišla „na doboš“, odnosno rasprodata za bagatelu.


Kao što se i očekivalo, legalni kragujevački taksisti, okupljeni u udruženju SITAK, koji su 22. jula, nakon sastanka sa nadležnima u Gradskom veću, privremeno prekinuli svakodnevne proteste ispred gradske uprave, od sutra, kako najavljuju, nastavljaju protestna okupljanja na platou kod Skupštine grada.

Pobunjeni taksisti su, podsetimo, 22. juna obavestili javnost da su od nadležnih u gradskoj upravi dobili obećanje da će do 27. jula biti rešen problem vezan za nezakonite manipulacije taksimetrima koje primenjuju pojedine firme u gradu. Kako tvrde u SITAK-u, više od 400 taksista u Kragujevcu ne koriste taksimetre, već usluge naplaćuju posredstvom tablet računara, koji nisu zakonom predviđeni za to, a mogu da se koriste jedino kao sredstvo komunikacije.

– Imamo saznanja da nadležne gradske službe, uprkos obećanjima gradskih čelnika, nisu zaustavile nezakonitu manipulaciju taksimetrima u kragujevačkom taksi prevozu. Zbog toga smo primorani da od 29. jula nastavimo naše javne skupove ispred zgrade gradske uprave – navodi se u jučerašnjem saopštenju SITAK-a, uz napomenu da će se članovi ovog udruženja obratiti i premijeru Aleksandru Vučiću i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Za razliku od taksista koji će protestna okupljanja nastaviti ispred zgrade gradske uprave, zaposleni u Centru za strna žita, koji su prekjuče imali još jedan u nizu neuspešnih sastanaka sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, proteste će, od 3. avgusta, kako najavljuju, da organizuju u zgradi Skupštine grada, sa ciljem da ugroze ili obustave rad gradske uprave dok ne budu rešeni zahtevi radnika vezanih pre svega za rešavanje statusa Centra, ali i za isplatu 20 zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari