Direktor niškog komunalnog preduzeća Medijana Dragan Radisavljević negirao je juče da je državna revizorska institucija podnela krivične prijave protiv rukovodilaca ovog preduzeća, precizirajući da je podneto više prekršajnih, kao i jedna krivična prijava, ali protiv odgovornih radnika.


DRI je preksinoć na svom sajtu objavila da je na osnovu revizije finansijskih izveštaja i poslovanja niške „Medijane“ u 2010. utvrdila da je u devet slučajeva javnih nabavki, u ukupnom iznosu od 8,25 miliona dinara, ugovorena vrednost veća od vrednosti planirane godišnjim planom nabavki. U izveštaju se navodi i da je „Medijana“ u tom periodu od više banaka uzela kredite u ukupnom iznosu od 138.874.000 dinara, a da za njih nije sprovela postupak javne nabavke, što je u suprotnosti sa istoimenim zakonom. DRI je utvrdila i da je u „Medijani“ formalno imenovan interni revizor, ali da se taj posao ne obavlja.

– DRI nije podnela krivičnu prijavu protiv rukovodilaca već protiv odgovornih u Medijani kako bi se utvrdila odgovornost onih koji su omogućili utaju dizel goriva u preduzeću. Na taj način DRI se zapravo pridružila prijavi koju smo mi u JKP „Medijana“ već podneli protiv određenog broja vozača jer smo utvrdili da su u prošloj godini prisvojili dizel gorivo iz kamiona preduzeća. Što se tiče Zakona o javnim nabavkama, DRI nije podnela ni jednu krivičnu, već prekršajne prijave, koje su daleko manjeg značaja od krivičnih – rekao je Radisavljević.

Navode DRI o prekoračenju plana javnih nabavki u devet slučajeva Radisavljević je objasnio rečima da je to učinjeno zbog toga što je „Medijana“ dobila mišljenje od Uprave za javne nabavke da naručilac može da prihvati ponudu koja je veća od procenjene vrednosti javnih nabavki „ako su budžetom predviđena sredstva u dovoljnom iznosu“. Prema njegovim rečima, preduzeće je uzimalo kredite bez sprovođenja postupka javnih nabavki jer je unutar njega ocenjeno da ne treba raspisivati tendere za kredite, koji traju po par meseci, „jer se radilo o subvencionisanim kreditima za održanje likvidnosti preduzeća“.

Interni revizor

– Činjenica je da naš interni revizor u toku prošle godine nije ažurno obavljao posao. Ali, jedino mi u državi imamo internog revizora, a on nije bio efikasan jer upravo polaže ispite internog revizora za poslove koje treba da radi i da za to dobije sertifikat – rekao je Dragan Radisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari