Izigravanjem se, ipak, ne može do članstva u Savetu Evrope: Priština ne namerava da formira ZSO 1Bilbord sa obeležjem ZSO na severu Kosovske Mitrovice; foto: Vojin Radovanović/Danas

Priština nema nikakvu ozbiljnu nameru kada je u pitanju formiranje ZSO, a kako Komitet ministara Saveta Evrope nije doneo odluku o sazivanju vanrednog sastanka na kojem bi odlučivali o prijemu Prištine, ranija najava šefice prištinske diplomatije Gervale Švarc da će kosovske vlasti izraditi nacrt statuta ZSO i uputi ga Ustavnom sudu, neuspeo je pokušaj izigravanja dela međunarodne zajednice.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala Švarc pisala je predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Rouzopulosu naglasivši da Kosovo planira do kraja maja da pošalje nacrt statuta Zajednice srpskih opština Ustavnom sudu.

Pismo je na društvenoj mreži „Iks“ objavio predsedavajući Evropske inicijative za stabilnost Geraln Knaus.

Stav više zemalja je da Kosovo treba da prihvati nacrt statuta Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine, za formiranje ZSO i uputi ga Ustavnom sudu, a kako do toga nije došlo, Komitet ministara Saveta Evrope je na današnjem zasedanju usvojio danas dnevni red bez zahteva Prištine za članstvo u toj organizaciji.

Milica Andrić Rakić, iz NVO „Nova društvena inicijativa“ iz Kosovske Mitrovice, kaže za Danas da je Gervala juče na konferenciji praktično negirala sopstveno pismo jer je rekla da proces pisanja nije počeo, već su u fazi preuzimanja obaveza.

“To je krajnje neozbiljno i neprofesionalno i proteklih nekoliko nedelja ponašanja kosovskih vlasti je ozbiljno ugrozilo njihove aspiracije da se pridruže Savetu Evrope”, navodi.

Dodaje da se formiranje ZSO neće desiti u ovom mandatu, a verovatno ni u narednom – sem ako Samoopredeljenje ne bude u koaliciji sa nekim i pritisci se nastave.

“Priština nema nikakvu ozbiljnu nameru ni sa FES statutom, niti bilo kojom drugom opcijom kada je u pitanju ZSO. Formiranje ZSO se neće desiti u ovom mandatu, a verovatno ni narednom sem ako LVV ne bude u koaliciji sa nekim i pritisci se nastave. Kako se juče saznalo iz pricurelog pisma evropskih lidera, pre Gervaline ponude bila je i ponuda Kurtija da sa postojećim gradonačelnicima, od kojih su 4 Albanci vodi konsultacije o nacrtu statuta ZSO. Prosto Priština, dok pokušava da izvede argument da ZSO ne treba da bude uslov za Savet Evrope u isto vreme iznova dokazuje skepticima među evropskim liderima da ima svu nameru da kada je ZSO u pitanju izigra proceduru formiranja ZSO ustanovljenu sporazumima i nađe neku zamensku proceduru”, kaže Andrić Rakić.

Izigravanjem se, ipak, ne može do članstva u Savetu Evrope: Priština ne namerava da formira ZSO 2

Senad Šabović, član Evropskog instituta za mir, organizacije koja je zajedno sa FES-om („Fridrih Ebert Fondacija“) izradila nacrt statuta ZSO na koji se Gervala poziva, ukazuje za naš list da gledano iz perspektive političkog rejtinga Kurtija sada bi preporučljivo bilo dati sve od sebe da se naknadni sastanak na kome bi se članstvo Kosova potvrdilo ipak dogodi.

„To naravno podrazumeva da se danas daju jasne garancije i učine konkretni koraci u međuvremenu. U slučaju da to ne bude tako, mislim da ce jučerasnji potez Vlade Kosova biti teret vladajućoj partiji na narednim izborima. Kosovska opozicija bi lako mogla sažeti ovu situaciju kao dupli gubitak: Vlada Kosova je prešla Rubikon i formalno prihvatila ZSO, a nije uspela ostvariti članstvo u Savetu Evrope“, navodi on.

Šabović kaže da EIP, a pretpostavlja ni FES nisu bili kontatktirani od strane Gervale u vezi tog pisma.

„Mogu pretpostaviti da je Vlada Kosova na ovaj način želela da ispuni zahtev Komiteta ministara Saveta Evrope. Zahtev, odnosno uslov, za članstvo Kosova, je da Vlada podnese Ustavnom sudu takozvani evropski nacrt statuta, onaj koji su Lajčak i ostali emisari predstavili oktobra 2023. god. Po dostupnim informacijama, jučerasnji potez Gervale nije prihvaćen kao ispunjavanje uslova Komiteta ministara, gde se i dalje insistiralo na podnošenju evropskog predloga Ustavnom sudu“, kaže.

Podseća da su FES i EIP prošle godine predstavili svoj nezavisni predlog za statut ZSO, čime su, kaže, želeli da daju svoj doprinos rešavanju ovog pitanja tako što će javnosti predstaviti kako ZSO može izgledati u praksi.

„Ovo smo uradili na bazi nase ekspertize i nakon konsultacija sa nevladinim sektorom. Nakon godina javne rasprave o ZSO, smatramo da je bilo korisno ljudima prikazati detalje, kako bi se moglo odlučivati na bazi jasne i potpunije slike o ZSO“, kaže Šabović.

Smatra da Kosovo propušta ogromnu šansu, ne samo za članstvo u SE, nego i za druge kosvoske međunarodne aspiracije i to na nepoznati period.

„Videli smo da je liberalizacija viza propuštena 2015. godine, pa je tek stupila na snagu januara 2024. godine. S druge strane, treba naglasiti da – koliko god neprijatan u načelu – zahtev Komiteta ministara nije previše strašan. Sve što se traži od Vlade je da podnese evropski nacrt Ustavnom sudu samog Kosova, gde su garancije ustavnosti ZSO date unapred, i preko političkih poruka i preko samog nacrta za koji smo čuli da je potpuno u skladu sa svim parametrima, uključujući ustavnost na Kosovu. I sve to bi se dalo Ustavnom sudu Kosova na pregled pod idejom da bi presuda ovog suda bila univerzalno prihvaćena. Ako je ZSO obaveza iz Briselskog dijaloga, koji Kosovo prihvata, ako je bitna tačka Briselsko-ohridskog sporazuma iz 2023. godine, koji Kosovo prihvata, ako je obaveza koja postoji od 2013. godine, ako se Kosovo obavezalo na ispunjavanje tačaka izveštaja Dore Bakojani, koji obuhvata ZSO, nakon učlanjenja, i ako su date sve garancije ustavnosti ZSO na Kosovu od strane međunarodne zajednice, onda akt upućivanja nacrta statuta Ustavnom sudu kao uslov za jednu veliku stvar kao što je Savet Evrope ne bi trebalo biti previše“, zaključuje on.

Gervala je, nakon što je objavljeno pismo u kojem kaže da će Priština izraditi Statut ZSO i uputiti ga Ustavnom sudu, izjavila na konferenciji da je u pismu PSSE ponovila „spremnost da pripremimo nacrt dokumenta za stvaranje mehanizma za samoupravu, koordinaciji i saradnju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu“.

Pomenula je i prve dve ponude premijera Aljbina Kurtija od 28. marta 2023. u Ohridu i 2. maja 2023. u Briselu da napiše nacrt ZSO, naglašavajući da su obe odbijene. Kako kaže, nada se da će treća ponuda biti prihvaćena, ali kako ističe, to sada zavisi od zemalja članica Saveta Evrope, a ne od Kosova.

Istovremeno, zatražila je da Savet Evrope ispuni svoje obaveze i pozove Kosovo da se bez odlaganja pridruži Savetu Evrope.

Izigravanjem se, ipak, ne može do članstva u Savetu Evrope: Priština ne namerava da formira ZSO 3
Donika Gervala Švarc; foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Proces prijema Prištine u SE će se nastaviti

Komitet ministara Saveta Evrope počeo je danas raspravu o pitanju prijema Kosova u tu organizaciju i razmatra kako da nastavi taj proces, rečeno je danas na konferenciji za štampu posle sastanka Komiteta u Strazburu.

Premijerka Litvanije Ingrida Šimonite je, odgovarajući na pitanje novinara o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, rekla da to nije pitanje da li će biti primljeno nego kada.

„To nije pitanje da li, nego kada. Proces će se nastaviti“, rekla je premijerka Litvanije, koja je danas preuzela predsedavanje Komitetu ministara Saveta Evrope.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari