Smela braniteljka Kurtijevog narativa: Ko je Donika Gervala Švarc? 1foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska ministarska spoljnih poslova Donika Gervala na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija istakla se tvrdnjom da predsednik Srbije Aleksandar Vučić priprema vojnu agresiju na Balkanu, isto kako to je to uradio Vladimir Putin u Ukrajini.

Na sednici Saveta bezbednosti razmatran je šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu i Metohiji, a šefica kosovske diplomatije sednicu je iskoristila i da srpsku vlast optuži kako ništa iz sporazuma ne sprovodi, te kako je Vučić najavio nestabilnost za 1. novembar, koji je rok za preregistraciju vozila na Kosovu sa KM na RKS tablice.

Podsetila je i na Vučićev govor „Na svakog ubijenog Srbina, ubićemo stotinu muslimana“, potkačila ga da je bio deo Miloševićeve propagande, i poručila da je „međunarodna zajednica uznemirena da ideologija ‘srpskog sveta’ na Balkanu može da dovede do novih ratova“.

Uputila je optužbe Srbiji da Srbima Kosovcima preti ako žele da uzmu tablice sa oznakom „Republika Kosovo“, a da prištinski reciprocitet nije agresija.

I ranije se kosovska šefica diplomatija isticala kao verni branilac politike premijera Aljbina Kurtija i njegovog narativa o Srbiji kao maloj Rusiji i Vučiću kao malom Putinu koji uz podršku i za račun ruskog predsednika želi da izazove nemire na Balkanu i da napande Kosovo koje je, u toj konstalaciji, mala Ukrajina.

Tokom svog ministrovanja do sada se zalagala i da „problemi Albanaca na jugu Srbije se rešavaju u okviru dijaloga Beograda i Prištine“ kada je posetila opštine Bujanovac i Preševo.

Pažnju je privukla i njena izjava da do formiranja Zajednice srpskih opština, što je obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma na kojoj je rukovodstvo Srbije javno insistira, neće biti jer bi time došlo do paralizovanja Kosova, kao što je Bosna paralizovana zbog osnivanja entiteta Republika Srpska.

Najavljivala je i da će Kosovo ove godine aplicirati za državu kandidata u EU i da je preko 90 odsto građana Kosova za evropski put, zbog čega je ovaj zahtev „veoma prirodan“.

Pažnju je privuklo i to što je ova šefica diplomatije uoči Nove 2022. godine proglasila ruskog zvaničnika UNMIK-a, misije o čijem se izveštaju na pomenutoj sednici SB UN raspravljalo, proglasila za personun non grata, nakon čega su joj zvanično iz Ujedinjenih nacija priočili da status personen non grata nije primenjiv na one koji zaposlenici UN. Ovaj postupak Gervala je povukla bez nekog jasnijeg obrazloženje, sem onog da je to učinjeno zbog „ugrožavanja bezbednosti i ustavnog poretka Kosova“.

Predsednica je partije „Smelo“ (Guxo), koju je uz nekoliko poslanike ksoovske Skupštine, osnovala u februaru ove godine, a u oktobru je stiglo saopštenje CIK u kome se kaže da je ova stranka osnovana mimo kosovskih pravila jer ima dva predsednika – Gervalu i Fatona Pecija, iako pravno ovu listu predstavlja samo Peci.

Otac joj je pesnik Jusuf Gervala, kritičar Titovog režima, za čije je ubistvo optužila na sednici srpske službe. Rođena je 1971. godine, a do pre dve godine živela je u nemačkom Bonu sa suprugom nemačke nacionalnosti, pa otud i drugo prezime Švarc.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari