Predsednik Vladimir Putin uslišio je moju molbu za ograničen izvoz Fijata u Rusiju, srpskog Fijata“, kazao je Vučić juče na konferenciji za novinare sumirajući razgovore sa visokim gostom.


Putin je potvrdio da Srbija i Rusija „imaju o čemu da se dogovaraju“, a to uključuje i automobilsku industriju.

– Imajući u vidu naše odnose, mogli bismo da se dogovorimo i o nekim kvotama za izvoz automobila u Rusiju – rekao je on odgovarajući na molbu domaćina. Ovako intoniranim odgovorom, predsednik Rusije je, kao što je naš list nedavno i najavio, rešio da odmrzne prošlogodišnje obećanje srpskim zvaničnicima da će dozvoliti bescarinski izvoz kontingenta od 10.000 „fijata 500L“ na rusko tržište. Putin je, u aprilu prošle godine, to obećao tadašnjem premijeru Ivici Dačiću i bivšem ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću.

Kontingent od 10.000 automobila predstavlja petonedeljnu proizvodnju kompanije Fijat automobili Srbija u Kragujevcu, i državi bi doneo devizni prihod od nekih 150 miliona evra. Ostaje da se vidi da li Putinovo pominjanje „nekih kvota“ podrazumeva dugoročniji bescarinski izvoz od po 10.000 kragujevačkih „velikih fića“ godišnje, ili se, pak, radi o jednokratnoj isporuci modela „500L“ u Rusiju. Ukoliko je reč o godišnjoj kvoti, onda bi FAS-u zaista obezbedio novo i izuzetno važno tržište, a to bi donekle doprinelo popravljanju platnog bilansa Srbije u trgovini sa svetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari