Nakon četvoronedeljnog kolektivnog godišnjeg odmora, u kompaniji Fijat automobili Srbija juče je nastavljena proizvodnja automobila „ fijat 500L“. U FAS-u se juče radilo samo u jednoj, prvoj smeni, dok će već od danas proizvodnja u toj kompaniji opet biti organizovana u tri smene. Iz proizvodnih pogona od danas će ponovo dnevno izlaziti oko 600 gotovih automobila svih verzija modela „fijat 500L“.


Zaposleni u FAS-u očekuju da u kragujevačkoj fabrici uskoro startuje proizvodnja još jednog novog modela (ne nove verzije „500L“, već potpuno novog automobila). Među radnicima FAS-a, ali i u stručnoj javnosti preovlađuje stav da bi Fijat, nakon trogodišnje proizvodnje automobila „500L“, u Kragujevcu trebalo da započne produkciju još jednog modela. Tim pre što je kragujevačka kompanija ne samo i dalje najmodernija Fijatova, već je i jedna od najsavremenijih fabrika automobila na svetu, te da je cena radne snage u FAS-u, zahvaljujući delom i politici Vlade Srbije, ubedljivo najniža u odnosu na sve ostale kompanije u grupaciji Fijat – Krajsler.

Korist od novog modela u Kragujevac imali bi i Fijat, koji bi najvećim delom uposlio kapacitete ovdašnje fabrike, inače projektovane za proizvodnju do 300.000 automobila godišnje, ali i država Srbija, koja bi u tom slučaju u centru Šumadije i drugim delovima Srbije zaposlila još nekoliko hiljada radnika, te povećala devizni prihod od izvoza automobila sa sadašnjih milijardu i po na oko tri milijarde evra godišnje.

Odluka o novom modelu u Kragujevcu zavisi od top menadžmenta grupacije Fijat-Krajsler, ali i od ambicije Vlada Srbije da dalje unapređuje domaću automobilski industriju. Podsetimo da je premijer Aleksandar Vučić još početkom maja ove godine najavio posetu sedištu Fijata u Torinu i razgovor sa čelnicima kompanije o proizvodnji još jednog automobila u FAS-u.

Fijat povećao izvoz iz Srbije za 9,8 odsto

Fabrika Fijat automobili Srbije u Kragujevcu u prvih sedam meseci 2014. izvezla je automobile za 921,6 miliona evra i na prvom je mestu liste 15 najvećih srpskih izvoznika, objavljeno je na sajtu Ministarstva finansija. Navodi se da je sedmomesečni izvoz kragujevačke fabrike bio veći za 9,8 odsto nego u istom periodu prošle godine. Na toj listi na drugom mestu je Naftna industrija Srbije – 214,5 miliona evra, a na trećem Tigar tajers iz Pirota sa 139,9 milion evra. Među najvećim izvoznicima su i HIP Petrohemija iz Pančeva sa 109,9 miliona evra, Gorenje Srbija sa 106,3 miliona evra, Železara Smederevo – 91,8 miliona evra i Tetrapak iz Beograda sa izvozom od 90,7 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari