U Grupi Zastava vozila, kruševačkom „14. oktobru“, Kablovima iz Jagodine, beogradskim fabrikama IMT i IMR, Petrohemiji iz Pančeva i još nekim preduzećima u restrukturiranju juče i danas je u toku novo izjašnjavanje radnika o dobrovoljnom napuštanju firmi uz neku od četiri opcije iz socijalnog programa koji je, krajem minule sedmice, ponudilo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i boračka pitanja.


Prekobrojni mogu da se opredele za odlazak iz fabrike uz deset bruto plata i prijavljivanje na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, zatim dokup staža, uz redovne mesečne prinadležnosti i nadoknade onima kojima je ostalo manje od pet, odnosno dve godine do odlaska u penziju, te odgovarajuće otpremnine po godini radnog staža, koje su ovoga puta manje od onih koje su prekobrojni dobijali do sada, i što u pojedinim firmama ozbiljno ugrožava realizaciju novog socijalnog programa.

Sindikalci i radnici u Zastavi i još nekim firmama u restrukturiranju iz centralne Srbije, juče su bili zatečeni socijalnim programom koji nije bio najavljivan. Oni su nezadovoljni što se prekobrojnima nude otpremnine za napuštanje radnih mesta od po 200, a ne uobičajenih 300 evra po godini staža, koje je svojevremeno izdejstvovao sindikat kragujevačkih oružara, uz koje je iz Zastavinih fabrika minulih godina otišlo više hiljada radnika.

– Zatražili smo od Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije da se hitno izjasni o zahtevu radnika Zastave, „14. oktobra“ i još nekih preduzeća da se otpremnine za dobrovoljno napuštanje fabrika vrate na 300 evra po godini staža, što je uslov za koliko-toliko uspešnu realizaciju novog socijalnog programa i za rešavanje problema viška radnika u firmama u restrukturiranju – kaže za naš list potpredsednik Sindikata metalaca Srbije Goran Miletić, koji je i sindikalni vođa zaposlenih u Zastavi kamionima.

Nejasno

U Savezu samostalnih sindikata Kragujevca kažu da nije do kraja jasna namera države sa novim socijalnim programom. Ako je namera da se preduzeća u restrukturiranju oslobode viška radnika i tako postanu atraktivnija za strateške partnere i kupce u postupku privatizacije, onda je to, smatraju kragujevački sindikalci, prihvatljivo. Ali, ako država na ovaj način pokušava da se najpre oslobodi radnika, pa onda pogasi njihove fabrike, od kojih mnoge imaju dobre proizvodne programe, onda je to „potez usmeren protiv privrednog oporavka i razvoja zemlje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari