Po nalogu bivšeg ministra finansija Lazara Krstića, državnog sekretara Nikole Ćorsovića i na sugestiju savetnice za poresku upravu Milice Bisić, Ivan Posavec, takođe savetnik u Ministarstvu finansija, izneo je iz Poreske uprave tri diska sa podacima o građanima Srbije – imenima, prihodima, matičnim brojevima, zatim o registrima poreskih obveznika kao i podacima MUP-a o vozilima registrovanim u Srbiji. Posavec je kasnije na zahtev Poreske uprave te diskove vratio, ali je u međuvremenu putovao u inostranstvo. To se na Zapadu zove špijunaža – izjavio je juče vršilac dužnosti generalnog direktora Poreske uprave Marko Marinković.

On je dodao da je među iznetim informacijama i baza podataka MUP-a o vozilima, koja ima oznaku strogo poverljivo i kojoj Posavec nije imao pravo pristupa. Ostali podaci su bili označeni kao službena tajna i njima pristup imaju samo zaposleni u Poreskoj upravi ili, kako je dodao, lica kojima ministar finansija pismeno na svoju odgovornost odobri taj pristup. Marinković je rekao da ni Bisićeva ni Posavec takav pisani dokument nisu imali, a da su u Poreskoj upravi imali pristup ovim „zaštićenim podacima“.

Na eksplicitno pitanje o tome da li je Bisićeva iznela podatke ili Posavec, Marinković je rekao da je to bio Posavec, „na sugestiju Bisićeve“ i po nalogu Krstića i Ćorsovića. Kada je Posavec na zahtev Marinkovića te podatke vratio Poreskoj upravi, on je objasnio da je od kuće hteo da proverava podatke.

Marinković je rekao da je konferenciju za novinare, na kojoj je izneo ove podatke, organizovao zato što se Bisićeva obratila povereniku za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću, nakon što su u listu Afera objavljeni njeni lični podaci, uključujući i matični broj i iznos primanja. Šabić je zatim uputio inspektore u Poresku upravu koji ovih dana proveravaju kako su ti podaci procurili u javnost.

Upitan da li on na ovaj način pokušava da se sebe skine odgovornost za sve eventualne buduće informacije o pojedinim ljudima koji će se pojavljivati u nekim medijima, Marinković je rekao da nije na njemu da „procenjuje, utvrđuje ili vrača“ da li će se ti podaci neovlašćeno objavljivati negde.

Kako za Danas kaže Bisićeva, list Afera je nedavno objavio njenu ličnu poresku prijavu, uključujući i iznos novca koji zarađuje, nakon čega se ona obratila Šabiću, podnela krivične prijave protiv NN lica iz Poreske uprave koje je te podatke nezakonito dostavilo tom mediju i poslala dopis Marinkoviću, tražeći od njega da pokrene postupak unutrašnje.

Marinković juče nije pominjao Bisićevine krivične prijave, niti njen zahtev za unutrašnjom kontrolom, ali je javno izneo podatak da Milica Bisić mesečno zarađuje 1,4 miliona dinara i dodao da vozi džip marke „mercedes“.

On je Bisićevu „optužio“ i da je u ranijem periodu bila „siva eminencija“ Poreske uprave, da je u zgradu ulazila bez kontrole i identifikacije, da je nosila laptop sa sobom i da je parkirala privatni auto (pomenuti mercedes) na parkingu Uprave i da ga je izvozila na „neslužbeni“ izlaz.

Marinković je dodao da je o svemu ovome obavestio aktuelnog ministra finansija Dušana Vujovića, koji ga je ozbiljno saslušao, ali i bivšeg direktora Poreske uprave Aleksandra Miljkovića, koji se na to smejao i rekao: „Nije ti ovo špijunski film“.

Bisić: Priznajem da sam dolazila mercedesom

Nakon konferencije u Poreskoj upravi, Bisićeva je za Danas izjavila da „sve što je izneto govori najviše o onome koji priča“ i da „nema nikakve mogućnosti da je bilo šta od onoga što je o meni rečeno istina“. „Priznajem da sam dolazila autom i da sam se parkirala na parkingu“, kaže Bisićeva. Ona dodaje da je postupala po nalogu Ministarstva finansija i da ne vidi ništa loše u tome, da laptop nije nosila, jer ne voli da ga nosi sa sobom. „Nikakav konkretan podatak o bilo kom poreskom obvezniku nisam nikada ni tražila ni dobila“, tvrdi Bisićeva.

Javni podaci

Marinković tvrdi da su inicijative Milice Bisić usporile rad Poreske uprave i dodao da je ona posredstvom revizorske kuće KPMG sa kojom je sarađivala „bila uključena u konsultativne usluge velikim sistemima, uključujući i Lafarž. Marinković je zatim konstatovao da Poreska uprava od 2009. godine nije kontrolisala rad Lafarža, od 2008. Holcima, a u poslednjih sedam godina rad Apatinske pivare. On je dodao i da ne može javno da govori o plati Bisićeve iznetoj u Aferi, ali da „pretpostavljamo da je tačno, čak malo i umanjeno“.

Krstićev nalog

Milica Bisić je za Danas objasnila da je u Poreskoj upravi boravila po nalogu ministra Krstića sa zadatkom da modernizuje rad te Uprave, radeći konkretno na razvijanju sistema za prebacivanje papirnih prijava u elektronski oblik, te da nikad nije dobila ni jedan jedini poverljiv podatak iz Poreske uprave. Marinković je rekao da nije video pisani nalog ministra finansija Bisićevoj i da je ona raspolagala podacima PU bez valjanog zakonskog osnova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari