Srbija će do kraja godine postati jedna od retkih zemalja u Evropi u kojoj će račun u prodavnici biti moguće platiti mobilnim telefonom, pošto je kartičarska kompanija Viza u saradnji sa bankom Inteza započela pilot-projekat primene svoje „Paywave“ tehnologije u pametnim telefonima. Kako je juče najavio regionalni direktor Vize Vladimir Đorđević, ova kompanija će u 2016. u Srbiji omogućiti i svoj „viza čekaut“ (checkout) servis, koji korisnicima omogućava da na internet sajtovima koji koriste ovaj servis jednostavno kupuju, koristeći svoje kartice.

Đorđević je istakao da će plaćanje biti moguće telefonima koji imaju ugrađen NFC čip, tako što će kupac prosto približiti telefon čitaču pored kase. Novac će se skidati sa njegove platne kartice. Na ovaj način će moći da se kupuje u svim prodavnicama koje imaju uređaje za beskontaktno plaćanje karticama, što znači da prodavci neće morati da nabavljaju nikakvu dodatnu opremu. Korisnik će preko aplikacije za mobilne telefone svoje banke prethodno morati da „daunloduje platnu karticu“ koju želi da koristi, posle čega će svi potrebni sertifikati biti smešteni u njegovom telefonu. Za plaćanje neće biti potrebno otvaranje same aplikacije, već će biti dovoljno da korisnik samo aktivira ekran i približi telefon čitaču.

– Srbija je najveća zemlja regiona, ali je na mapu stigla kao dobar primer tržišta na kojem se koristi elektronsko plaćanje – rekao je Đorđević.

Beograd je odnedavno postao centar za jugoistočnu Evropu u Vizi, odnosno za region koji obuhvata pet zemalja i šest tržišta: Srbiju, BiH, Makedoniju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo.

– Na kraju prošle godine u Srbiji je bilo više od tri miliona viza kartica, od čega je aktivno bilo više od 65 odsto, što je sjajan podatak. Ukupna potrošnja (u radnjama i na bankomatima) je dostigla pet milijardi dolara godišnje, što je rast od oko 17 odsto u odnosu na 2013, pri čemu je kupovina na POS terminalima (u prodavnicama) dostigla 1,5 milijardi dolara, što je više od 20 odsto rasta. Dakle, više od 30 odsto prometa je na POS terminalima, kao i više od 60 odsto transakcija. Preko 90 odsto prometa ostvareno je u Srbiji – rekao je Đorđević. Srbija se u tom pogledu razlikuje od nekih bogatijih zemalja čiji građani kartice često koriste i u inostranstvu.

Đorđević je rekao da trenutno u Srbiji 11 banaka mogu da potpisuju prihvat Viza kartica sa trgovcima te da je broj banaka koje prodavcima omogućavaju da primaju kartice na svojim internet sajtovima porastao na pet, što je sve doprinelo jačoj konkurenciji i snižavanju cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari