U prvih devet meseci 2015. godine u radu na crno je zatečeno 10.401 lice, od toga su 6.183 odmah prijavljena na osnovu rešenja inspekcije. Četrdeset odsto svih smrtnih povreda na radu nastupa iz rada na crno. Neobučen, neopremljen radnik, to je nesreća koja samo čeka da se desi. Bezbednost tih radnika biće poboljšana usvajanjem izmena Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu. Samim tim ovaj zakon će uticati i na smanjenje sive ekonomije – rekao je juče u Skupštini Srbije Aleksandar Vulin, ministar za rad i zapošljavanje i dodao da je do sada problem predstavljao nedostatak preventive i kaznenih mera. Naveo je i da inspektori sada rade u dve smene, pa i noću, pa je u odnosu na prošlu godinu broj izlazaka na teren povećan za 16,9 odsto.

Što se tiče Predloga zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti Vulin je podsetio da je od 1998. godine od kada je donet zakon do danas veliki broj radnika iz Srbije odlazio da radi u inostranstvu. Problem je, kako je naveo, što se ne zna koliko ih je, kao ni kroz koje tačno procedure prolaze kada odu tamo.



– Ne znamo ni pod kojim uslovima odlaze, kako izgledaju ugovori o radu, prava i obaveze i šta se dešava kad pređu granicu – kazao je Vulin, dodajući da je povod za donošenje zakona bila tragedija koja se dogodila u Rusiji prošle godine u kojoj su stradali radnici iz Srbije.

Poslanici skupštinske većine poručili su da su nova zakonska rešenja poboljšavaju uslove rada u Srbiji, dok je opozicija raspravu iskoristila da ukaže na loše radne uslove, tvrdeći da su srpski radnici najlošije plaćeni u svetu i Evropi.



Za Janka Veselinovića, poslanika Pokreta za preokret, problematično je što u zakonu nema nijedne odredbe koja bi uzela u obzir fizičko i psihičko stanje radnika, budući da rade prekovremeno, subotom i nedeljom, ali i neredovni sistematski pregledi, koji bi trebalo da dovedu do bolje preventive. Demokrata Balša Božović tvrdi da su radnici u Srbiji na prvom mestu u Evropi i po smrtnosti od kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Podršku predloženim aktima najavili su poslanici SNS, SPS, SPO-DHŠ, SDPS, a saglasni su da će nova rešenja doprineti većoj zaštiti zaposlenih i njihovih osnovnih ljudskih prava, kao i poboljšanju uslova u kojima se radnik nalazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari