Ben Aflekov „Argo“ okitio se titulom najboljeg filma na dodeli BAFTA nagrada, dok je Danijel Dej-Luis još jednom potvrdio da je najbolji glumac za ulogu u „Linkolnu“. Aflek je dobio i priznanje kao reditelj za priču o spasavanju američkih talaca iz Irana, tokom revolucije 1979. godine u ovoj zemlji, tako da je „Argo“ sada u poziciji glavnog favorita za osvajanja Oskara.

Kako to obično biva, neko na dodelama mora da ponese i titulu gubitnika. Ovoga puta to je bio Stiven Spilbergov biografski film o Abrahamu Linkolnu, koji je imao deset nominacija, ali je osvojio samo jedno priznanje – ono očekivano, za Dej-Luisa. Ovo je već šablon viđen na dodeli Zlatnog globusa i nekih drugih prestižnih američkih nagrada.

Emanuel Riva (85), francuska glumica, dobila je BAFTA priznanje za glavnu ulogu u filmu „Ljubav“ Mihaela Hanekea. Interesantan je podatak da je pre ovoga Riva bila nominovana za BAFTA nagradu u kategoriji strane glumice davne 1961. godine za film „Hirošimo, ljubavi moja“, ali je tada izgubila duel sa Širli Meklejn. Hanekeova „Ljubav“ je dobila priznanje za najbolji film van engleskog govornog područja.

Nagrade za sporedne glumačke uloge dobili su En Hatavej („Jadnici“) i Kristof Volc („Oslobođeni Đango“). „Đangu“ je pripala nagrada i za originalni scenario, dok su „Jadnici“ na kraju imali četiri trofeja.

Fanovi Džejmsa Bonda bili su zadovoljni što je „Skyfall“ proglašen za najbolji britanski film, što je konačno jedna „slatka pilula“ u seriji razočaranja za ranije 007 ostvarenja kada je reč o nagradama. „Skyfall“ je dobio i nagradu za originalnu muziku.

Ang Lijev „Pijev život“ dobio je dve nagrade – jednu za fotografiju i drugu za vizuelne efekte. Za najbolji animirani film proglašena je „Hrabra Merida“.

„Scripter“ nagrada Aflekovom filmu

Los Anđeles – „Argo“, film o spasavanju šestoro Amerikanaca koji su se krili u kanadskoj ambasadi tokom iranske revolucije, dobio je „Scripter“ (Tekstopisac) nagradu Univerziteta Kalifornija. Scenarista filma Kris Terio podelio je nagradu sa operativcem CIA Antonio Mendezom, koji je napisao autobiografsku knjigu „Majstor prerušavanja“, i Džošuom Bermanom, koji je napisao članak „Veliko bekstvo“ u magazinu Wired.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari