Aurora Serbialis 1Foto: Radenko Topalović

Zahvaljujući divljanju ozloglašene sunčeve pege AR3664, koja je izbacila solarne baklje X (najviše) klase, stanovnici Zemlje mogu da imaju problema sa radio talasima, GPS signalom, živcima i čukom, ali i da uživaju u Aurori borealis znatno južnije nego što je to inače moguće.

Aurora borealis, polarna svetlost, obično se javlja pri zemaljskim polovima, gde je magnetni štit Zemlje najslabiji. Svetlost, najčešće zelene boje, jeste kosmičko zračenje koje šiba Zemlju. Pošto se nalazimo u periodu pojačane solarne aktivnosti, geomagnetne bure koje izazivaju monstruozne baklje koje dolaze iz sunčevih pega okrenutih Zemlji, slabe njen magnetni štit, pa možemo golim okom videti kosmičko zračenje daleko južnije.

Osmatrači nebesa idu čak u Norvešku i na Island, kako bi čekali polarnu svetlost, ali kad nas Sunce ovako fino ozrači, kao prethodnih dana, možemo ovaj fenomen gledati i u Srbiji. U petak uveče, stigli su snimci crvene polarne svetlosti na noćnom nebu Đurđeva, Vračara, Zlatibora, Kraljeva, odakle sve ne. U subotu uveče izveštaji su izostali jer su Srbi gledali Teya Doru, Baby Lasagnu i nebinarnu osobu kako se takmiče.

U nedelju uveče ne znam šta je bilo, jer ovaj tekst pišem u nedelju pre podne. Ono što znam je da je današnje veče (ponedeljak) poslednje u kome možemo videti polarnu svetlost u Srbiji, kao rezultat bakljade iz AR3664. Bakljade od pre nekoliko dana, jer nova snažna erupcija desila se u subotu, što znači da će prilike za gledanje polarne svetlosti biti i narednih dana.

Ovaj tekst je posvećen Aurori Serbialis, fenomenu koji možete videti bez obzira na situaciju na Suncu. Na primer, žitelji Mirijeva, Karaburme i Dorćola poslednjih noći, uporedo, pa i mimo Aurore Borealis, mogu videti Auroru Serbialis na noćnom severoistočnom nebu. Dok je Aurora Borealis jarko crvene boje i potiče iz svemira, Aurora Serbialis je narandžaste boje i potiče od baklje koju su pripalili u pančevačkoj petrohemiji.

Ova romantična pojava, kao posledica navodno potpuno bezazlene hemijske reakcije, pomaže zaljubljenim parovima da se čvršće drže za ruke, Pančevcima da tokom noći vide kao preko dana, a svima nama da ne traumiramo svoj organizam čistijim vazduhom od onog koji inače udišemo.

Fenomen Aurora Serbialis ovih dana može se videti i u okolini Užica. Nežna narandžasta svetlost dolazi od požara koji bukti u divljoj deponiji Duboko. Ukoliko se približite vatri, moći ćete iz prve ruke da se uverite kako izgleda pakao, sa nepreglednim užareim tlom i vatrenim mini-tornadima koji veselo vitlaju po krajoliku. Požar u Dubokom je sve što je falilo beogradskim turistima na Zlatiboru, da se u ovom kraju Srbije zaista osećaju kao kod kuće.

Srbija je pokazala da nam ne treba Sunce da bismo uživali u noćnoj romantičnoj svetlosti.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari