Polarna svetlost zabeležena i iznad Bačke Topole, posledica je erupcije na Suncu 1Foto: EPA/EIKE RUNSCHKE

Planeta Zemlja je od juče pod udarom jake geomagnetne oluje koju izazivaju erupcije na površini Sunca do kojih je došlo prethodnih dana, što je dovelo do pojave fenomena Polarne svetlosti (Aurora borealis) koja je zabeležena sinoć i iznad Bačke Topole.

Stanovnik tog metsa Žolt Kokrehel je sinoć od 21.30 do jedan sat iza ponoći „hvatao“ ružičastu svetlost iznad svog grada, kako bi ovekovečio ovaj redak momenat.

Kako je kazao za portal Magločistač, najlepše se ta pojava mogla videti izvan grada, na putu koji spaja Moravički put sa Karađorđevom.

„Ova pojava je bila najavljena još u četvrtak na portalima meteorologije koje pratim, pa sam se spremao za ovo i nisam krenuo slučajno u šetnju. Bilo je teško uhvatiti svetlost iznad nekog objekta po kojem je Bačka Topola poznata, pa sam odlučio da to bude Aakademija, jer je na kraju grada, na severu i bez svetlosnog ‘zagađenja'“, objasnio je Žolt.

Aurora Borelis se iznad Bačke Topole mogla videti slobodnim okom ali njena boja nije bila toliko izrazita, prema Žoltovim rečima, dok je foto-aparat sa eksplozijom od pet i više sekundi, zabeležio pravu lepotu polarne svetlosti.

Prema objašnjenju Jovana Čabrila, urednika portala Vojvodina Meteo, postoji manja šansa da Aurora Borelis bude vidljiva i večeras i sutra u severnim krajevima Srbije, ali u slabijem obliku u odnosu na sinoć.

„Aurora je vidljiva i iz naših krajeva zbog jake geomagnetne oluje, usled izbačaja korpnalne mase koje je sunčeva pega AR3664 bacila ka zemlji”, naveo  je Čabrilo.

On je dodao da ovako snažna oluja može izazvati probleme u telekomunikacionim sistemima, satelitima, radio frekvencijama, energetskim sistemima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari