Sedamdeset minuta, dvadeset i pet slika u komadu u dinamičnoj igri sa mnogo promena, tako brzo urađenih da se gotovo i ne osete. Tako bi u najkraćem mogli da opišemo „Skupljače perja“ u dramatizaciji Vlada Cerovića i režiji Darka Štetina, koji su otvorili ovogodišnje Dane „Zorana Radmilovića“ u Zaječaru. Ali su perjari u pozorišnoj verziji ipak nešto više.

Reditelj je nakon premijere istakao da je predstavi prišao sa jednim novim konceptom u odnosu na film, sa malo više muzike i igre, ali i komičnog.

– Tragični momenti, koji se tu dešavaju, vezani su za kratke, šokantne, ali brze situacije i scene. Ovo drugo je stalna borba za prevazilaženje takvih momenata u životu, koje nažalost ne možemo da izbegnemo. Vrlo je neobična situacija kad se od filma pravi pozorište, malo je dijaloga, malo je teksta u samom filmu tako da moramo dosta toga da domišljamo što u radu sa glumcima predstavlja pravo zadovoljstvo. Mislim da „Skupljači perja“ nisu samo romski film i da je to samo romsko pitanje. Kada je film rađen, to je bilo više pitanje margine, a danas smo svi na neki način ta margina. Ili barem većina naroda. To je osnovni motiv zašto uopšte radim ovaj tekst i ovu predstavu – smatra Štetin.

Sudeći po reakcijama na premijeri, zaječarska publika će voleti „Skupljače perja“. Večita borba crnog i belog, dobra i zla, ljubavi i mržnje pronašla je put do publike, zahvaljujući glumačkom ansamblu pozorišta Timočke Krajine u rediteljskoj postavci sa puno pevanja, plesa, scenskog pokreta, svetlosti i dima. Scenom je dominirao Beli Bora u tumačenju Miloša Đuričića kome je pripao Zoranov brk, nagrada stručnog žirija za glumca večeri. Đuričiću je ovo treći „brk“ u kolekciji, a sam kaže da mu nagrada znači, jer nosi Zoranovo ime, kao i pozorište u kome igra.

Sinoć je u pozorištu „Zoran Radmilović“ ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke igrao „Mrešćenje šarana“ u režiji Egona Savina, a večeras se igra još komad Aleksandra Popovića „Bela kafa“ beogradskog Narodnog pozorišta u režiji Milana Neškovića.


Zatvori vrata da ne uđe žiri


Ovogodišnji festival zvanično je otvorio glumac i presednik ovogodišnjeg žirija, Tihomir Arsić, podelivši sa publikom lična sećanja na Zorana Radmilovića.

– Prva rečenica, koju sam čuo od njega, još kao student glume na festivalu u Nišu, bila je „zatvori vrata da ne uđe žiri“. Nisam ni sanjao da ću u njegovom Zaječaru da budem u žiriju ovog festivala. Jednom sam u šali rekao da je Zoran izvršio zaječarizaciju srpskog i jugoslovenskog glumišta – kazao je Arsić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari