U glavnom gradu Slovenije ove sedmice je održana radna konferencija Foruma slovenskih zemalja, a iz Srbije su učestvovala tri predstavnika, od kojih dva iz Novog Sada – Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske koja je u utorak, 19. marta prisustvovala sastanku koordinatora za kulturno nasleđe Foruma slovenskih kultura, i Andrej Fajgelj, direktor Kulturnog centra Novog Sada i predsednik Organizacionog odbora inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku kulturnu prestonicu 2020. godine.


Fajgelj je izabran za člana Programskog saveta Foruma slovenskih kultura, a na njegov predlog, ovo će se telo sledeći put sastati u novembru u Novom Sadu, što je svakako velika stvar za grad koji pretenduje da postane Evropska prestonica kulture.

Forum slovenskih kultura deluje od 2004. godine kao međunarodna fondacija u kojoj učestvuju sve zemlje sa većinskim slovenskim stanovništvom. Osnivači članice su bile: Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Poljska, Rusija, Slovenija, te Srbija i Crna Gora. Uskoro su im se pridružile: Belorusija, Češka, Slovačka i Ukrajina, tako da danas Forum povezuje trinaest slovenskih država. Direktorka Foruma je Andreja Rihter, poslanik u Evropskom parlamentu i članica Evropskog komiteta za kulturu, nauku i obrazovanje, inače bivša ministarka kulture u Republici Sloveniji. Za vreme njenog mandata inicirano je osnivanje Foruma slovenskih kultura, sa ciljem da podstiče zajedničke kulturne, obrazovne i istraživačke projekte zemalja gde se govore slovenski jezici, da među njima stimuliše razmenu kulturnih informacija i sadržaja, a takođe i da prezentuje kulturu slovenskih naroda u neslovenskom svetu.

Srbija je bila domaćin sastanka Borda Foruma slovenskih kultura u aprilu prošle godine u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Najaktivniji smo u podršci projektu „100 slovenskih romana“, a Srbija se priključila i projektu „Najbolje iz kulturne baštine“, koji ima za cilj poboljšanje saradnje među muzejskim i drugim stručnim ustanovama koje rade na očuvanju kulturnog nasleđa u slovenskim državama.

Aktivnosti

U poslednje vreme Forum je organizovao koncerte slovenske muzike u Strazburu, u sedištu Uneska u Parizu, u Moskvi, i u centru Ujedinjenih nacija u Njujorku; priredio je letos etnografsku i fotografsku izložbu u Parizu u Unesku, sa kojim se dogovara o uspostavljanju trajne saradnje i svakogodišnje zajedničke organizacije kulturnih događaja u Parizu 24. maja, dana Ćirila i Metodija, odnosno dana slovenske pismenosti i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari