Poznati glumac Bekim Fehmiu izvršio je juče samoubistvo u svom stanu u beogradskom naselju Zvezdara. Motivi za ovaj postupak za sada nisu poznati. Bekim Fehmiu imao je 74 godine i bio je jedan od najpoznatijih filmskih glumaca u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Između ostalog glumio je u filmovima „Specijalno vaspitanje“, „Partizanska eskadrila“, ali najveću slavu u zemlji i inostrantsvu stekao je glumeći Belog Boru u „Skupljačima perja“. Bekim Fehmiu glumio je i u brojnim stranim filmovima sa najvećim svetskim zvezdama, a između ostalog glumio je i Odiseja.

Godine 2001. „Samizdat B92“ objavio je knjigu „Blistavo i strašno“, u kojoj se Fehmiu sećao detinjstva provedenog u Sarajevu, Skadru i Prizrenu, u godinama pred početak Drugog svetskog rata do 1954. Ovom knjigom čuveni jugoslovenski glumac vratio se u javni život posle dugogodišnjeg odsustvovanja. Povukao se iz javnosti u znak protesta zbog antialbanske propagande i širenja mržnje prema Albancima.

REAGOVANJA

Milan Vlajčić, filmski kritičar

On je bio plemenit čovek i vrstan glumac, koji je ostvario sjajne uloge u „Skupljačima perja“ i „Specijalnom vaspitanju“. Zablistao je u Ateljeu 212 u predstavi „Nadstojnik“ Harolda Pintera u režiji Arse Jovanovića, a to je prva Pinterova predstava u bivšoj Jugoslaviji. Ipak, najveći domet je imao u „Skupljačima perja“ i „Specijalnom vaspitanju“. Bio je to glumac fantastičnog senzibiliteta i izvanrednog građanskoog držanja“.

Goran Marković, reditelj

Bekim Fehmiu je bio veliki glumac i veliki čovek, velika spona između Srba i Albanaca. On je igrao u mom prvom filmu i napravio je tada gest koji nikad nisam zaboravio. U to vreme on je bio velika zvezda, ja sam bio niko i ništa, a on je prihvatio da igra glavnu ulogu besplatno. I odigrao je kao da igra u najvećem holivudskom mega-projektu. Pokazao je da je ne samo veliki umetnik, nego i sjajan čovek. Znao sam ga kao velikog borca, snažnog čoveka koji se ne predaje lako.

Muharem Pervić, pozorišni kritičar

Za razliku od mnogih, Bekim nije mnogo pričao. Bio je sjajan u „Skupljačima perja“. Ne znam šta je poslednjih godina mislio taj čovek. Verovatno je bio zabrinut kao i svi mi. Bio je čovek koji nije mogao nikoga da mrzi. Nažalost, živeli smo i živimo u vremenu sa malo ljubavi, koja bi njemu mnogo više odgovarala, i njemu i njegovoj umetnosti. Da je bilo ljubavi stvarao bi mnogo više u umetnosti i bilo bi mu lepše, i njemu sa nama, i nama sa njim u ovom našem gradu Beogradu. Velika je šteta što je tako rano otišao.

Jovan Ćirilov, teatrolog

Iz naše sredine nestao je veliki glumac i veliki čovek. Uvek je bio iznad ovdašnjeg primitivizma. Jedan od najboljih glumaca iz svoje generacije. Veliki radnik i mudar čovek. Divna ličnost i lepo vaspitan, kao i mnogi ljudi koji su rođeni u porodici sa puno dece.

Velimir Bata Živojinović, glumac

Bekim je bio velika ličnost, karakter, disciplinovan glumac sa velikim rezultatima. Poznavajući njega, mogu da kažem da je to političko samoubistvo. Nije se priklonio nikome i pao je u depresiju. Nudili smo mu role koje bi mu odgovarale, ali on nije hteo da uspostavi nikakav kontakt, ni sa kim. Svi koji su ga znali, nisu mogli da pronađu nešto tamno u njemu, on je to nosio duboko u sebi. To zna samo njegova porodica. Setite se „Skupljača perja“, serije „Odisej“, njegove sjajne internacionalne karijere. Njegovo posvećivanje filmskoj ekipi, kolegama je jedinstven. Veliki, veliki glumac…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari