Uoči najavljene premijere „Osvetnika“ 2. maja u Koloseju, novinari su imali priliku da pogledaju 3D spektakl u ovom bioskopu. Dobro poznati superheroji kuće Marvel, nakon sopstvenih filmskih ostvarenja, našli su se na zajedničkom platnu gde su se suočili sa neočekivanim neprijateljem čiji je izaslanik zloćudno skandinavsko božanstvo Loki, ali su, kako se i očekivalo, ukrstili i oštrice sopstvenih sujeta. (Zapravo, Hokaj i Crna Udovica nisu imali svoje filmove, ali svi ostali junaci jesu, a neki čak i u nekoliko nezavisnih produkcija.)


Direktor agencije zadužene za internacionalno održavanje mira, Nik Fjuri (Semjuel L. Džekson), započeo je misiju odbrane Zemlje okupljanjem tima „Osvetnika“ kako bi porazio Lokija (Tom Hidlston). Tu su Ajron Men (Robert Dauni Džunior), Neverovatni Hulk (Mark Rufalo), Kapetan Amerika (Kris Evans), Tor (Kris Hemsvort), Hokaj (Džeremi Rener) i Crna Udovica (Skarlet Johanson).

Ako izuzmemo rubin-crvenokoso izdanje lepe Skarlet Johanson, film nije doneo nikakve novine. Nekoliko nabildovanih i nabeđenih tipova pokušava da spasi Zemlju od zabludelog Lokija koji bi da zavlada svetovima, a u tome ih ometa sopstveni osećaj samodovoljnosti, superiornosti i puka tvrdoglavost. Lokijevu zloću objašnjava brat mu, Tor, rečenicom: „Pa dobro, on je usvojen“.

U nešto više od dva sata filma, romansa je potpuno prenebregnuta osim nekoliko tugaljivih pogleda Crne Udovice upućenih Hokaju i jedne konobarice kojoj je Kapetan Amerika spasio život. Ako mi prenebregnemo da je Crna Udovica malim damskim pištoljem koji staje u večernju torbicu ucmekala pola vanzemaljske flote, rame uz rame sa herojima-mutantima, dolazimo do superherojskog humora koji se svodi na međusobno ćuškanje usred intergalaktičke frke i jedne stvarno dobre fore kada jedan od tehničara na brodu, prebacuje na ekran kompjutera igricu čim su „gazde“ napustile prostoriju. Da, Skarlet je na početku filma, vezana za stolicu u rukama strašnih Rusa, imala jednu od „lovačkih priča“, hvalisavu, ali dovoljno smešnu u trenutku…

Kako bilo, najsujetniji među herojima, Ajron Men, u odsudnom trenutku odlučio je da savlada svoje slabosti i žrtvuje se radi Zemljana i usmeri atomsku bombu namenjenu uništenju Menhetna, pravo na gigantski svemirski brod koji je pukao kao petarda, a Čelični se malo ošamućen, ali živahan vratio na tlo njujorškog ostrva. Loki je pobeđen, a u međuzvezdanoj tmini, tajanstveni glas se vajka kako ga niko nije upozorio na osećaj bratstva i junaštva među ljudima, kako svoje slabosti okrenu u svoje vrline, kako se drže zajedno kad je najteže…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari