Povodom tvrdnje dela ansambla Opere Narodnog pozorišta da na Velikoj sceni nacionalnog teatra ne postoji zakonska mogućnost da operski pevači sami organizuju humanitarni koncert radi pomoći za lečenje njihove koleginice, v.d. upravnika NP Dejan Savić kaže za Danas da pravni propisi jesu problem za ostvarenje takve ideje, ali napominje da nema ni potrebe da se takav koncert održi i da ova kuća brine o svim svojim članovima.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Na pitanje zašto je početkom novembra 2015. košarkaški klub Crvena zvezda deo prihoda od ulaznica sa utakmice protiv Ferenbahčea u Evroligi izdvojio je lečenje prvakinje beogradske Opere Suzane Šuvaković Savić, v.d. upravnik NP odgovara da je to bio dogovor između ovog kluba i operske pevačice. Savić objašnjava da „ona radi – peva, drži nastavu i vodi Operski studio NP, te da su neki od članova Opere preuranjeno istrčali sa pričom o humanitarnom koncertu, za koji nema ni želje ni saglasnosti same Suzane Šuvaković Savić“.

– NP nikog ne ostavlja na cedilu, uvek pomaže kolegama, ali mora da radi u duhu sa važećim propisima. Tačno je da postoje ozbiljne zakonske prepreke za organizovanje ovakvog koncerta, između ostalog zato što je NP budžetska ustanova i svi njeni sopstveni prihodi idu u taj budžet – napominje Dejan Savić.

On smatra da bi bilo zlonamerno i loše dovoditi u vezu ovaj slučaj sa najavljenim nastupom pobednice Pesme Evrovizije 2007. Marije Šerifović u NP, koje je izazvalo oprečna reagovanja u javnosti i otvorilo pitanje komercijalizacije institucija kulture od nacionalnog značaja i razgraničavanja kulture i estrade.

– Marija Šerifović je međunarodna zvezda koja je ovoj državi kroz reklamu, posete, turizam, marketing i na druge načine donela 300 miliona evra. Zašto niko ne pita pozorište u Novom Sadu zbog čega dva, tri puta mesečno ima ovakve koncerte? Deplasirano je o tome i razgovarati, jer je suštinsko pitanje zašto nadležno Ministarstvo nije uspelo da spreči propadanje kulture i poveća izdavanja za kulturu – kategoričan je Dejan Savić.

Povodom najavljenog nastupa Marije Šerifović u NP, Danas ni posle nekoliko dana nije iz Ministarstva kulture dobio odgovor na pitanja kako ovaj resor Vlade Srbije, koji se zvanično zalaže za razdvajanje estrade i kulture, gleda na nastupe estradnih pevača u institucijama kulture od nacionalnog značaja i da li treba postaviti kriterijume za „iznajmljivanje sale“ NP i drugih takvih institucija ili se to smatra unutrašnjim pitanjem njihove uprave i poslovne politike. Iz Ministarstva kulture naš list nije dobio ni komentar na raniju izjavu Dejana Savića u vezi sa koncertom Marje Šerifović u NP – da je u nacionalnom teatru sniman i rijaliti „Ja imam talenat“ u kome je učestvovao sadašnji ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac pre izbora na ovu dužnost.

Osim za dramske, baletske i operske predstave, Velika scena NP koristi se i za svečane akademije državnih institucija i SPC, na njoj su proslavljene visoke godišnjice izdavačkih kuća i kulturno-umetničkih društava, održane modne revije, snimani spotovi, a na njoj su pevali i Garavi sokak, Đorđe Balašević, splitski pevač Goran Karan…

Vrednosti protiv sirotinje

Povodom različitih reagovanja na najavljeno pevanje Marije Šerofović u NP, direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević kaže za Danas da „postoje vrednosti koje su važnije od lične i opšte sirotinje, jer se od tih vrednosti očekuje da nas iz bede i vraćaju“. „Ako i te vrednosti obesmislimo, onda sve ode u estradu. Važnije je mišljenje i značaj jedne stolice u zadnjem redu pozorišnog hrama od većine našeg jevtinog javnog života. U Beogradu ima bar stotinu hiljada stolica, valjda je to neka mogućnost izbora“, smatra Rakočević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari