Beogradski festival igre ulazi u završnicu 13. izdanja. Poslednje dve predstave biće održane tokom vikenda u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Operi Madlenianum.


Izraelsku kompaniju L-E-V osnovao je umetnički tandem Šaron Ejal i Gaj Behar. Ova trupa je kulminacija njihove dugogodišnje saradnje koju prati originalna muzika Orija Lihtika. Njihove predstave hrane se novim tehnologijama, integrišu ih bez napora a dela pomešanih umetničkih disciplina podjednako mogu biti izvedene u tehno klubu ili u operi. L-E-V će u subotu u 21 sat u JDP-u izvesti komade „Sara“ i „Svinja ubica“.

Festival u nedelju zatvara švajcarska kompanija Tanc Lucern, koja nastupa u 20 sati u Operi Madlenianum. On će izvesti komad“Zla senka“, koji predstavlja omaž kubanskoj pevačici Gvadalupe Viktoriji Joli Rajmond, poznatijoj kao La Lupe, kraljici latino soula i ekscentričnoj, provokativnoj i uzbudljivoj ličnosti, čiji su obožavaoci između ostalih bili Ernest Hemingvej, Žan Pol Sartr i Marlon Brando. Nakon toga, kompanija će izvesti svoje drugo delo, „Nijanse“, čuvenog koreografa Andonisa Foniadakisa. Nakon nastupa kompanije Tanc Lucern, Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile dodeliće prestižno priznanje „Vip poziva“ Zoranu Markoviću, balet majstoru, koreografu i domaćem plesnom umetniku koji je ostvario značajnu karijeru u inostranstvu.

Od 19. marta, pod sloganom „Sreća se igra“, 12 svetskih kompanija nastupilo je u Beogradu i Novom Sadu. Publika je između ostalog imala prilike da pogleda najnovije produkcije Holandskog plesnog teatra, čuvenog koreografa Jiržija Kilijana, nekadašnje Forsajt trup, danas poznate kao Drezden Frakfurt…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari