A INTRODANS BachC Pieter Henket

Predstojeći 20. Beogradski festival igre biće najuzbudljivije izdanje ove manifestacije, tokom čijeg održavanja Beograd postaje međunarodna prestonica vrhunske umetničke igre, najavljeno je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije na kojoj je predstavljen program predstojećeg BFI.

Aja Jung, osnivačica i direktorka Festivala, pozvala je publiku da uživa u jubarnom programu – 70 predstava u Beogradu i Novom Sadu koje će izvesti 17 trupa iz 11 država, iako se ne zna gde će se, u kom prostoru i pod kojim uslovima i okolnostima održati sledeći BFI.

Ovogodišnji festival, čiji je slogan „Zajedno, mi slavimo igru“, imaće petodnevnu uvertiru – od 8. do 12. marta u bioskopu Balkan gostovaće čuvena predstava u virtuelnoj realnosti španske umetnice Blanke Li „Pariski bal“.

Komad je ovenčan Zlatnim lavom za inovacije i najbolje virtuelno iskustvo na 78. Filmskom festivalu u Veneciji.

U Beogradu će biti izvedeno deset jednosatnih predstava „Pariskog bala“ kao, kako je rečeno, „spektakularan, futuristički uvod u 20. BFI“, koji će zvanično 17. marta u Operi i teatru Madlenanum otvoriti italijanski umetnik Antonio Kolandrea, član Međunarodnog saveta za igru.

Zvanični deo jubilarnog izdanja festivala otvara holandska trupa Indrodans iz Arnhema sa „triptihom“ vodećih svetskih koreografa: Andonia Foniadakisa, Sidija Larbija Šerkauija i Manuela Vinjula, čiji su komadi inspirisani muzikom Johana Sebastijana Baha.

Ovogodišnji BFI trebalo bi da zatvori Kompanija Hofeša Šehtera iz Londona sa tri koreografije ovog čuvenog izraelskog koreografa, rokera i bubnjara koji je za svoje komade: „Dvostruko ubistvo“, „Klovnovi“ i „Ispravka“ napisao i muziku.

Šehter je i dobitnik Nagrade „Jovan Ćirilov – za korak napred“, koji mu je žiri 19. BFI dodelio za komad „Labudov kolač“, koji je na prošlogodišnjeg festivalu izvela trupa Gotje Dens iz Štutdgarta.

Između su gostovanja trupa iz Francuske, Italije, Grčke, Izraela, Nemačke, Španije…

Na konferenciji za štampu najavljeno je da će od 20. BFI ovaj festival u saradnju sa Delegacijom EU u Srbiji dodeljivati i „Evropsku nagradu piblike“.

Novinarima su se juče, osim Aje Jung, obratili ambasadori država, čije trupe gostiju na 20. BFI, predstavnici EU, donatora i pokrovitelja festivala, ministarka za kulturu i potpredsednica Vlade Srbije Maja Gojković i predsednik srpskog parlamenta Vladimir Orlić.

Pariska najava

Najava 20. BFI objavljena je u Pari Maču, čiji je kritirač Filip Noazet prikazao „programski presek jubilarne edicije jednog od najvažnijih evropskih festivala savremene igre“.

„BFI ove godine nudi istoriju savremene igre kroz ostvarenja najvažnijih umetnika našeg vremena: Jiržija Kilijana, Šaron Ejal i Hofeša Šehtera. Selekcija ovog izuzetnog festivala prikazuje precizno, poput seizmografa, sve koreografske vibracije koje čine našu umetnost intenzivnom i važnom… Ovo izdanje će iznenaditi, uznemiriti, zadiviti i pokrenuti javnost“, piše Pari Mač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari